A hét során a parlament elé kerülő, az Igazságügyi Minisztérium (IM) által elkészített koncepció elfogadása esetén jelentősen kibővülhetnek az ügyészi szervek jogosítványai: a legfőbb ügyész bármely nyomozást a saját hatáskörébe rendelhetne, az ügyészségi nyomozók pedig titkosszolgálati eszközöket is felhasználhatnának információszerzés céljára. A tervezet azoknak a bűncselekményeknek a körét is kibővítené, amelyek nyomozása egyedül az ügyészség hatáskörébe tartozik. Kizárólag az ügyészség léphetne fel például a vezető beosztású vagy fontos ügyekben intézkedésre jogosult hivatalos személyek által elkövetett vesztegetések esetén.
A titkosszolgálati eszközökkel történő információszerzés lehetőségének biztosítására szükség van, mert a nyomozó hatóságok egy része már most is fel van erre jogosítva. Éppen ezért indokolt lenne ugyanezt a nyomozói tevékenység mellett törvényességi felügyeletet is ellátó ügyészségek számára szintén biztosítani -- mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Balsai István, az MDF frakcióvezetője is támogatólag nyilatkozott a koncepcióról.
A szabálysértési eljárással és az óvással kapcsolatos rendelkezések szükségesek, azonban több kifogás is felmerült a kétharmados többséget igénylő tervezettel kapcsolatban -- mondta Csiha Judit, az MSZP képviselője. Elvben támogatandó a kezdeményezés, hiszen a nyomozó hatóságok között már valóban csak az ügyészi szervek nem használhatnak titkosszolgálati eszközöket, azonban a többi szervnél ez mindig bírói engedélyhez van kötve, míg az IM-javaslat nem minden esetben ír elő bírósági felhatalmazást. Ebben az esetben a törvényességi kontroll nem lenne megfelelő, pedig a szabályozás súlyosan érinti a személyiségi jogokat is, ezért az MSZP csak az ezzel kapcsolatos módosító indítványa elfogadása esetén támogatná a tervezetet -- fogalmazott a szocialista politikus.
A titkosszolgálati eszközökkel kapcsolatos kifogásait hangoztatta Hankó Faragó Miklós, az SZDSZ képviselője is, aki szerint a jogosultság fokozatos kiterjesztése miatt a titkos információgyűjtés teljesen átláthatatlanná vált, ezért a szabad demokraták várhatóan csak akkor támogatnák a tervezetet, ha ezen a téren sikerül valamilyen kompromisszumos megoldást elfogadtatni.