Nem kizárt, hogy Torgyán József a szavak szintjén "beáldozza" a PHARE-miniszteri tisztséget, és a jövőben -- saját frakciójával ellentétben -- nem tekinti az FKGP által delegált miniszternek Boros Imrét. A miniszterelnök a tegnapi nap folyamán többször is megerősítette, nem tesz eleget a kisgazda elnökség döntésének, és nem menti fel tisztségéből Boros Imrét. Torgyán József erről mintegy tudomást nem véve közleményében leszögezte: a miniszterelnököt köti a koalíciós szerződés, elvárja annak betartását, azaz az FKGP által jelölt miniszterek visszahívási jogának tiszteletben tartását. A kisgazda pártelnök emellett sietve leszögezte azt is: kiáll a Fidesszel több országgyűlési ciklusra kötött kormánykoalíció mellett.
A Torgyán Józsefhez közel álló kisgazda politikusok is elismerik: nem lehet már követni a pártelnök lépéseit. Boros Imre visszahívása egyértelműen öngól volt, mellyel saját mozgásterét szűkítette a kisgazda vezér. Ma még nem igazán lehet megjósolni, Torgyán József hogyan reagál a megerősített kormányfői döntésre. A többség véleménye szerint nem lép ki a koalícióból, mert napról napra csökken azok száma a frakcióban, akik még követnék őt. Valószínűbb, hogy a Boros-kérdés végül feledésbe merül, ám azt többen elképzelhetőnek tartják, hogy Torgyán József a jövőben csak a honvédelmi, a környezetvédelmi és az agrártárcát tekinti kisgazda minisztériumnak.
"Azt kell mondanom a kisgazdapártnak a viták kapcsán, hogy eddig és ne tovább!" -- jelentette ki a miniszterelnök szokásos szerdai interjújában a Kossuth rádióban. Megerősítette lapunknak tett keddi kijelentését, miszerint nem engedi, hogy a pártviták a kormány működésére árnyékot vessenek. A kormányfő szerint nyilvánvalóan nincs arról szó, hogy Boros Imre bármilyen oknál fogva alkalmatlan lenne tisztségére, egyszerűen a kisgazdapárton belüli személyes viták elérték a minisztereket is. Orbán Viktor szerint döntésében mögötte áll az FKGP-frakció és a kisgazda miniszterek is. A kormányfő a koalícióról szólva azt mondta: nem hiszi, hogy a belső vitákból fakadó személyi kérdés olyan súlyú lenne, amely változtatna az FKGP koalíciós magatartásán.
Egyelőre kérdéses, mikor kerül sor egy Orbán--Torgyán találkozóra, erre az agrártárca politikai államtitkári posztjára való jelölés miatt mindenképp szükség van. Információink szerint azonban az erre a hétre tervezett megbeszélés elmaradhat: ez lehet Orbán Viktor válasza Torgyán József PHARE-tisztséggel kapcsolatos magatartására.
Boros Imre kiemelkedően jól látja el a feladatát PHARE-ügyekért felelős miniszterként, s a munkájával szemben nem is merültek fel kifogások -- mondta tegnap Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter.
A kisgazda elnökség keddi állásfoglalásával szemben szavaznia kell a frakciónak arról, hogy a pártból kizárt Bánk Attila, Horváth Béla, Várhelyi András maradhat-e a képviselőcsoportban. Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető lapunknak azt mondta: nem hiszi, hogy a képviselőcsoport kizárná a három politikust, miután hétfőn egyszer már elutasította Horváth Béla kizárását. A képviselőcsoport vezetője egyelőre nem tudta megmondani, mikor kerülhet sor a következő frakcióülésre. Több képviselő szerint az sem biztos, hogy addigra aktuális marad a kizárások kérdése.