Nem hiszem, hogy használnak a pártnak az elnök vidéki szereplései -- nyilatkozta lapunknak Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP frakcióvezetője, de mint mondta, ez a kérdés inkább a pártelnökségre, nem a frakcióra tartozik. Információink szerint azonban a képviselőcsoport mai ülésén többen is felvetik majd, hogy Torgyán Józsefnek célszerűbb lenne eltekinteni az országjárástól. A kérdést azért is akarják a keddi elnökségi ülést megelőzően a képviselőcsoportban is megtárgyalni, mert a "frakciónak ma nagyobb hatása lehet az elnökre, mint az elnökségnek".
Vasárnap a pártelnököt Győrben -- a korábban Debrecenben, illetve Békéscsabán tartott Torgyán-ellenes tüntetéseknél is nagyobb demonstráció fogadta, s ennek következtében az eredetileg meghirdetett helyszínről egy vendéglőbe kellett áttenni a megyei vezetői ülést. Az eredeti helyszínen végül a reformkisgazdák üléseztek. Lányi Zsolt lapunknak kiemelte: a kormányzatnak előbb-utóbb fel kell ismernie, ki bírja valójában a kisgazda emberek támogatását.
A mai frakcióülés hivatalos napirendi pontjai között szerepel a frakció eddigi gazdálkodásának megvitatása, az ez évi költségvetés megtárgyalása és elfogadása, Boros Imre beszámolója az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal kapcsolatban, valamint személyi ügyek. Ez utóbbi elsősorban az általános frakcióvezető-helyettes megválasztását jelenti, legutóbb az e posztra jelölt két képviselő -- Danka Lajos és Zsikla Győző -- egyaránt 16-16 szavazatot kapott. A mai frakcióülésen várhatóan több jelölt is lesz, s a helyzetet élezheti, hogy a legutóbbi ülésről a polgári platform tagjai távol maradtak.
A személyi döntések között az előzetes várakozások szerint felmerülhet Szabadi Béla kizárásának vagy kilépésre való felszólításának kérdése is. Mint egy képviselő lapunknak fogalmazott, nem valószínű, hogy Torgyán József meg tudja védeni volt államtitkárát. A kérdést minden bizonnyal előtérbe helyezi Boros Imre beszámolója is. Egy ilyen indítványt a Polgári Platform tagjai minden bizonnyal támogatnának -- mondta Bánk Attila, aki azonban nem tudja, hogy a kérdés ténylegesen felmerül-e ma.
Boros Imre beszámolója után kedden, az FKGP elnökségének ülésén várhatóan ismét előtérbe kerül a politikus PHARE-miniszteri tisztségből való visszahívása. A Torgyán József által már az előző elnökségi ülésen is felvetett, ám akkor "határozat, szavazás nélkül elvetett" indítványt az elmúlt napokban Balogh Gyula, a párt szervező főtitkára is fel-, majd elvetette. Előbb úgy nyilatkozott, kezdeményezi a miniszter visszahívását, majd visszavonta ezt, miután tisztázódott: Boros Imre támogatja Vonza Andrást leendő agrárminiszterként, és nem folytat vizsgálatot a főtitkár érdekeltségébe tartozó konzervgyár állami támogatásai ügyében. Ez utóbbival kapcsolatban Boros Imre lapunknak elmondta: nincs tudomása arról, milyen mértékű támogatást kapott a vajai konzervgyár, de mivel a kérdésben kormányrendeletek az irányadók, egy esetleges vizsgálat nem az FVM, hanem a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hatáskörébe tartozik. A miniszter visszahívásának kérdése az elnökséget is megosztja, tekintve, hogy ez a lépés Orbán Viktort egy nem kívánt újabb kormányátalakításra kényszerítené, miközben a miniszterelnök jelezte, elégedett Boros Imrével.