"A megyei elnökök feladata, hogy körzetükben az SZDSZ legalább 12 százalékos listás eredményt érjen el. Az ő dolguk, hogy az ehhez szükséges 3500-4000 szavazatot akár egyesével is megtalálják és megkeressék" -- áll abban a dokumentumban, amelyet Demszky Gábor és csapata állított össze a főpolgármester elnökké választásáról döntő küldöttgyűlésre. A politikus tavaly decemberben a párt támogatottságának jelentős növelését ígérte már ez év tavaszára, s főként a 2002-es választásokra. A dabasi időközi választásokban azonban nem tükröződik az SZDSZ szavazótáborának gyarapodása, hiszen jelöltje a második fordulóban mindössze 436 voksot kapott.
A pártot a Világgazdaság által megkérdezett politikusok szerint nem rázta meg a dabasi kudarc. Demszky Gábor ugyan egy múlt heti rendezvényen arról beszélt, a biztos szavazók körében mért hat százalékkal az SZDSZ a parlament harmadik legnagyobb pártja lehet, a többiek mégis állítják, nem változtak meg a célkitűzések. Nem kisebbedtek az SZDSZ ambíciói -- mondta a Világgazdaságnak Gulyás József ügyvivő, a jelöltállítás egyik felelőse. A pártelnök megállapítása elvileg igaz -- ismerte el Bőhm András ügyvivő. Az elnök politikai helyettese szerint ezzel együtt a hat százalék kudarcot jelentene, így "továbbra is 10-15 százalékos eredmény felmutatásában" gondolkodnak. A szabad demokraták úgy látják, a számukra 2,9 százalékos dabasi megméretés nem tekinthető általános érvényűnek, s hozzáteszik: ebben a körzetben 1998-ban is az országos átlag alatt teljesítettek.
Az elnöki team által rögzített, később ügyvivői testületi (üt) határozatokba foglalt feladatokat áttekintve úgy tűnik, néhány pontban késlekedés tapasztalható. Így az üt-nek elvben április végéig kellett volna döntenie a 2002-es képviselőjelöltek személyéről. Lapunk a fentiekkel összefüggésben úgy tudja, több ismert közéleti személyiség is kész lenne képviselőjelöltként beszállni az SZDSZ kampányába, amennyiben a párt támogatottsága reálisan tíz százalék fölé emelkedne.
Az SZDSZ felkészülése az előre meghatározott menetrend szerint halad -- mondta minderről Gulyás József. Kifejtette: az SZDSZ a legtöbb egyéni körzetben az 1998-as jelöltjeit kívánja indítani, hiszen ők 1998-ban a párt listás szavazataihoz képest összességében százezer vokssal többet szereztek. Április eleje óta folyik a helyi SZDSZ-csoportok javaslattétele, s a listát június 15. után véglegesíti majd az üt -- tudatta a politikus. Szent-Iványi István frakcióvezetőtől megtudtuk: a helyi SZDSZ-csoportok százhúsz körzetben már meg is nevezték jelöltjüket.
A jelölteknek megnevezésük előtt nyilatkozniuk kell arról, folyik-e ellenük bármiféle eljárás -- mondta Gulyás József. Szerinte "a párt ezzel is tehet a közélet tisztaságáért". Emellett politikai megállapodást írnak alá, amelyben a jelölteknek kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy a párt szándékai ellenére semmilyen szervezettel sem kötnek előzetes megállapodást vagy helyi alkut. Bőhm András lapunknak kifejtette még, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően májusban alakítják meg a kampánystábot, meghozzák a kampánnyal kapcsolatos konkrét döntéseket, s határoznak a kampányfőnök személyéről is.
A fentieken kívül figyelemre méltó, hogy az SZDSZ észrevétlenül "kommunikációs félfordulatot" hajtott végre. Demszky Gábor szakított a "minden napra egy tojás, bár néha záp" elvének alkalmazásával. Azaz a pártelnök már nem bírálja naponta a Fideszt és -- főként --az MSZP-t, amit hívei azzal indokolnak: az elmúlt hónapokban "világossá vált, hogy az SZDSZ önálló politikai erő".