A vallási felekezetek egyre sokoldalúbban igyekeznek kihasználni a világháló lehetőségeit, az egyházak többsége jelentős fejlesztéseket tervez a közeljövőben. A stratégiájukat már az információs társadalom keretein belül alakítják mind az egyházon belüli, mind a hívek közötti kapcsolatokban. A lelkészek nagy része az internetet és az elektronikus adatbázisokat is használja a prédikációra való felkészülésre, valamint e-mailen keresztül vitatkoznak teológiai kérdésekről.
A katolikus egyház nagy hangsúlyt helyez az internetre, ennek jele többek között az is, hogy elsőként jelent meg a világhálón a felekezetek közül, még 1995-ben -- mondta Juhász Judit szóvivő, aki hozzátette: elsődleges cél az, hogy minél több információval jelenjenek meg. A honlap látogatottsága egy tavaly nyári mérés alapján elérte a 250 ezret egy hónap alatt. II. János Pál pápa támogatja, hogy a tömegkommunikáció -- így az internet -- adta lehetőségeket az egyház kihasználja -- hangsúlyozta Juhász Judit.
Egy külön informatikai bizottság jött létre a református egyház honlapjának korszerűsítésére. Egy olyan rendszert szeretnének kialakítani, ami megfelel a XXI. század kihívásainak -- jelentette ki Csoma Áron szóvivő. Ez valószínűleg fél-egy év múlva valósulhat meg. A magyarországi református egyház honlapját tavaly november végétől közel tízezren keresték fel.
Az evangélikus egyház az elsők között jelent meg a világhálón, külön internetes munkacsoportja is van -- mondta Haffenscher Károly országos irodaigazgató. A honlapjuk napi igeküldő szolgálattal is bír, ennek lényege, hogy aki feliratkozik a listára, annak mindennap elküldik e-mailen keresztül az adott napra szolgáló "lelki útravalót". Az evangélikusok internetes lelkigondozást is kínálnak, az e-mailben megosztott panaszra 72 órán belül válaszolnak a felekezet lelkészei és munkatársai.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) hallgat az idők szavára, külön apparátus foglalkozik azzal, hogy naprakész információk legyenek az internetes oldalukon -- tudtuk meg Tordai Péter elnöktől. A honlapról lehet vallási témájú könyveket rendelni, zsidóvicceket olvasni, valamint van vitafórum és csevegőprogram is.
A Magyarországi Szcientológiai Egyháznak még nincs internetes oldala, noha tisztában vannak fontosságával. Ember- és energiahiány az oka mindennek, de tervezik, hogy a közeljövőben létrehozzák honlapjukat -- magyarázta Tasnádi Gábor szóvivő. A külföldi szcientológusszervezeteknek például igen komoly internetes honlapuk van, többek között e-kereskedelemmel is foglalkoznak.