A diákhitel őszi bevezetéséig (amely évente 210 ezer forintban limitált hitelhez segíthetné a hallgatókat) és a jelenlegi foglalkoztatási törvények értelmében úgy tűnik, a szövetkezeti munkavállalás a hallgatók egyetlen legális jövedelemszerzési lehetősége, a cégek és vállalatok ugyanis nem feltétlenül részesítik előnyben a diákok részmunkidős foglalkoztatását. A szövetkezeti tagság előnye ráadásul az is, hogy a megrendelő, megbízó esetleges fizetésképtelenségekor -- a törvényi garanciáknak megfelelően -- az iskolaszövetkezet fizeti ki a hallgató járandóságát, majd ezt követően -- jogi úton -- maga a szövetkezet hajtja be a cégnél az elmaradt munkabért. Országosan 40-50 iskolaszövetkezet működhet, a legismertebbek: MeloDiák-Universitas, Mind-Diák, Student, Fürge Diák, MŰISZ.
Az iskolaszövetkezetnek minden esetben oktatási intézményhez kell kapcsolódnia, és csak 17 évesnél idősebb, nappali tagozatos hallgató lehet a tagja. Az új tag belépési nyilatkozat után lesz a szövetkezet tagja -- a szervezetenként eltérő belépési díjat kilépése után visszakapja. A tagok a szövetkezet tulajdonosai, a tagság szavazati jogot jelent a közgyűlésben.
A Mind-Diák -- befogadó oktatási intézménye a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola -- az egyik legnagyobb hazai iskolaszövetkezet, amely diákokat biztosít különböző cégek megrendeléseihez. A szövetkezet -- a Meló-Diákkal közösen -- lefedi a hazai diákmunkapiac 50-60 százalékát. A Mind-Diák szövetkezeti taglétszáma országosan 15 ezer hallgató, havonta átlagosan 3-6 ezer főt foglalkoztatnak, és havi megrendelőik száma meghaladja a 250-et. Dénes Rajmund, a Mind-Diák cégvezetője lapunknak elmondta: a törvények értelmében a szövetkezeteken keresztül kaphatnak leggyorsabban "fehér"-, azaz legális munkát a hallgatók. A munkadíjak kiszámítása meglehetősen eltérő, és nagymértékben függ a létszámtól és az elvégzendő munka idejétől, a tevékenység jellegétől, valamint attól, melyik régióban, melyik városban van a munka. Egy azonban biztos: minden munkáltatót köt a minimálbérhez kapcsolt óradíjszámítás, azaz egy óráért legkevesebb bruttó 230 forint munkadíj adható.
Kisebb és inkább fővárosi lefedettséget biztosít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 6 ezer tagot számláló iskolaszövetkezete, a MŰISZ. A szövetkezet havonta 800 diákmunkaerőt "kölcsönöz" a cégeknek. Rácz Attila, a MŰISZ igazgatója azt mondta: a szervezet nagyon szorosan kötődik az egyetemhez. A MŰISZ a szövetkezeti létből adódóan a tagok tulajdona, a két közgyűlés között a tulajdonosi jogokat a hallgatói önkormányzat gyakorolja. A munkából származó bevétel természetesen a munkavállaló hallgatóé, a profit viszont -- egyedüliként az iskolaszövetkezetek között -- visszakerül az egyetemi rendszerbe rendezvények, kari kiadványok finanszírozására.