A következő lépcsőfokához érkezett a hét végén a Fidesz elnökcserére kidolgozott forgatókönyve. Miután a pártelnökség már korábban ajánlást adott ki a májusi tisztújításra jelölési joggal rendelkező pártfórumoknak -- miszerint Pokorni Zoltánt javasolja elnöknek --, az ov elnöksége szombaton hivatalosan is jelölte az oktatásügyi minisztert. Egyelőre nincs adat arra vonatkozóan, hogy a helyi szervezetek, illetve más fórumok éltek-e már jelölési jogukkal, több fideszes politikus azonban hangsúlyozta: informális tájékoztatások alapján egyértelmű, a tagság támogatja a Kövér László--Pokorni Zoltán váltást.
Az ov elnöksége egyébiránt -- mint arra Várhegyi Attila, a testület elnöke is emlékeztetett -- korábban az Orbán Viktor--Kövér László elnökcserét megelőzően is élt jelölési jogával. Maga az országos választmány ugyanakkor nem foglalkozott a kérdéssel, miután, úgymond, "nem akarták választmányi állásfoglalással befolyásolni a helyi szervezeteket".
A választmány ülését követően Pokorni Zoltán nyilatkozott arról, hogy vállalja az elnökjelölést. Az oktatási miniszter azt már korábban leszögezte: megválasztása esetén lemond a kormányban vállalt megbízatásáról. Pótlására ez esetben az Oktatásügyi Minisztérium politikai államtitkára, Pálinkás József a legesélyesebb.
Az ov elfogadta a párt elnökségének ajánlását a május első hétvégéjén megtartandó kongresszus napirendjére. A Fidesz valamennyi választott vezetői tisztségét érintő tisztújítás mellett e fórumon fogadják el az egyelőre csak vitairatként emlegetett választási programot. A kongresszus módosítja majd a párt alapszabályát, miután a Fidesz kilépett a Liberális Internacionáléból, és az Európai Néppárt tagja lett.