Noha a hazai könyvszakma a kilencvenes évek első felében az összeomlás szélére jutott, 1997 novemberében--decemberében érzékelni lehetett, hogy ez a folyamat megfordult. Míg a korábbi években nem volt erre elég fizetőképes kereslet, 1997 végén, amikor az emberek már jobban megengedhették maguknak ezt a "luxust", ismét elkezdtek könyveket vásárolni. Mint Zentai Péter László elmondta: a tavalyi forgalom 38,64 milliárd forint volt, s ez 15,4 százalékos növekedést jelent. Érdekes a 2000-es könyvforgalom tematika szerinti megoszlása: az összforgalom 27,8 százalékával részesedik a közoktatási tankönyvek, nyelvkönyvek ágazata, s szinte ugyanennyit, 27,4 százalékot értek el az ismeretterjesztő könyvek. Harmadik helyen állnak a tudományos művek, szakkönyvek, lexikonok, szótárak, amelyek évi összforgalma tavaly a piac 20,1 százalékát adta.
Három százalékkal visszaestek 1999-hez képest, de így is jól szerepeltek a szépirodalom kategóriájába sorolható művek, amelyek részesedése az éves összforgalomból 15,2 százalék volt. Jelentősen nőtt az ifjúsági és gyermekkönyvek piaci aránya tavaly, ezen kiadványok az összforgalom 4,8 százalékát adták, az 1999-es részesedés dupláját. Ebben óriási szerepet játszott a Harry Potter-regények páratlan sikere, de Zentai Péter László szerint a Potter-kötetek hatására a gyerekek elkezdtek más könyveket is olvasni. Mint az Animus Kiadó vezetőjétől, Gábor Anikótól megtudtuk, az első Harry Potter-kötet már körülbelül 100 ezer példányban fogyott el, a négy regényből együtt körülbelül 250 ezer példányt vásároltak már meg.
Szintén érdemes még kiemelni, hogy a CD-ROM-ok 2000-es eladási adatai a piac 4,7 százalékát jelentik. Ez a szám 1999-ben 3,8 volt, 1998-ban viszont még az összforgalom 1 százalékát sem érte el, a CD-ROM-ok piaca tehát jelentősen növekszik az MKKE adatai szerint.