Az elmúlt években érezhetően megnövekedett az érdeklődés a roma nyelv (a lovári és a beás) iránt, ám tavaly csak a lovári nyelv kapta meg az akkreditációt, így roma nyelvként egyelőre ebből lehet államilag elismert alap-, közép- és felsőfokú nyelvvizsgát tenni az ITK-ban. A központ tájékoztatása szerint főként nem a roma nemzetiségűek jelentkeznek a nyelvvizsgára, hanem az egyetemista korú fiatalok -- beazonosításuk nehéz, mivel a szabály szerint kódszámok alapján vizsgáznak. A hallgatók hamar felismerték, hogy a lovári nyelv "könnyebben" megtanulható (három-négy hónap), mint a német vagy a francia, pontértékben viszont a lovári is ugyanannyit ér a felvételinél, a diploma vagy épp a doktori cím megszerzésénél, mint a többi idegen nyelv -- vélik az ITK-nál, ahol három éve még csupán 18-an tettek nyelvvizsgát roma nyelvből, az idén már 230-an.
A hallgatók mellett leginkább a szociális munkások, szociálpedagógusok, a kisebbségi ügyekkel foglalkozó hivatalnokok és a rendőrök tesznek nyelvvizsgát a lovári nyelvből -- mondta el tapasztalatait lapunknak Karsai Ervin, a ITK lovárinyelv-vizsgáztatója. Véleménye szerint azért egyre népszerűbb a lovári nyelv, mert egyrészt ez a romák irodalmi nyelve, másrészt: többnyire úgy kell olvasni a szavakat, ahogyan leírjuk azokat. A nyelvtanár cáfolta ugyan, hogy három-négy hónap alatt könnyen megtanulható volna a nyelv (szerinte legkevesebb 120 óra szükséges a középfokhoz), azt azonban elismerte: mivel a magyar nyelvbe eleve átkerült több mint 700 szó a romák nyelvéből, (például kaja, pia, lóvé, pimasz, hóhányó) a hallgatók könnyebben elsajátítják azt a szükséges 1500 szót, amivel már kiválóan beszélhető a lovári. Hozzátette ugyanakkor: a lováriban egy szónak három-négy jelentése is lehet, ami megnehezítheti a tanulási folyamatot. Elmondta azt is: sokkal könnyebb a lovári elsajátítása, ha valaki már otthonosan mozog a szláv vagy a germán nyelvek világában.
Karsai Ervin utalt arra, hogy kevés a diplomás nyelvtanár. A Gandhi Gimnáziumban és több szakiskolában (például Hegedűs T. András, Kalyi Jag, Edelényi Alapítványi Munkaiskola) akár órakeretben is oktatják a lovári nyelvet, a képesített tanárok azonban többnyire magánórán, (fő)iskolák szemináriumain adják tovább a nyelv ismeretét. Szeptembertől a Józsefvárosban indulhatnak kifejezetten roma nyelvi kurzusok.
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nem tudnak olyan hallgatóról, aki lováriból mutatott volna be nyelvvizsgát igazoló oklevelet, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) ugyanakkor -- az ott működő romológiai tanszék miatt -- ma is elsajátítható mind a lovári, mind a beás nyelv. Sőt, ez év júliusig a nyelvekből letett belső, egyetemi lektorátusi vizsga egyenértékű az állami nyelvvizsgával, azaz a diplomához elfogadható, nyártól azonban már a PTE-n is érvénybe lép az ITK államilag akkreditált nyelvvizsgai követelményrendszere.