Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Farkas Flórián úgy tudja, hogy több, külföldön menekültstátusért folyamodó roma család készülne haza, ám az elutazásukhoz mindenüket eladták, így nem lenne hajlékuk sem. Ezért az OCÖ koncepciót nyújtott be az igazságügyi tárcához a visszatérők támogatására.
Egyelőre nincs szükség külön alap felállítására a visszatérők segítésére, ám az állam szükség esetén kész ennek megteremtésére -- nyilatkozta lapunknak Hende Csaba politikai államtitkár. Egy-két hazatért roma családról tudnak csak eddig, akik lakásproblémáját a kisebbségi hivatal segítségével megoldották. Minden, külföldi menedékjogot kérő magyar állampolgárt visszavárnak, és erre az állam megfelelő eszközökkel kész támogatást nyújtani -- hangsúlyozta Hende Csaba. Semmiféle nyilvántartás nincs azonban a hazatérőkről (a menedékjogról szóló genfi konvenció szerint az anyaország felé titkosan kell kezelni a menedékjogot kérők adatait), a hatóság csak akkor értesül erről, ha ott bejelentkeznek.
Jelenleg nem olyan nagy a hazatérő romák száma, hogy beilleszkedésük segítésére külön alapot kellene létrehozni -- erősítette meg a Nemzeti Kisebbségi és Etnikai Hivatal (NEKH) elnökhelyettese, Heizler Antal, aki hozzátette: az igazságügyi tárca kisebbségi intervenciós keretére -- amely szükség esetén a visszatérők támogatására is fordítható -- az idén mintegy 140 millió forintot, jövőre pedig pedig 198 milliót irányoz elő a költségvetés. Kérdéses azonban, hogy a menedékjogot kért, ám elutasított hazatérők jogosultak-e többletkedvezményekre az itthon maradtakkal szemben -- veti fel az NEKH elnökhelyettese. Tömegesen kellene visszatérniük Magyarországra a külföldre "menekült" romáknak ahhoz, hogy a normál ellátórendszerek ne legyenek képesek megbirkózni az itthoni újrakezdésük támogatásával -- jelentette ki Heizler Antal, aki hozzáfűzte, hogy egyelőre ilyen szándékra nem sok jel mutat, mivel eddig egy visszautasított menedékkérő sem kért konzuli segítséget a visszatelepedés miatt, az NEKH is mindössze egy hazatérőről tud.