Az MSZP ov felgyorsítani igyekszik a szocialista miniszterelnök-jelöltről való döntést. A fórum szombaton nem az elnökség tervei szerinti június 30-i kongresszusi dátumot hagyta jóvá, hanem azt kéri: azt megelőzően tartsák meg az ülést. Egyes információk szerint az sem kizárt, hogy a tanácskozásra már májusban sor kerül. Ezzel kapcsolatban az ov szombati ülése után Kovács László pártelnök annyit mondott: abban az esetben, ha sikerül teljes egyetértésre jutni a kormányfőjelölt személyét illetően, "nincs értelme június végéig várni". A cél egyébként az, hogy a tanácskozáson -- elképzelhető az is, hogy azt a május eleji Fidesz-kongresszushoz időzítik -- csak egy kormányfőjelöltről és ne alternatívákról kelljen dönteni. Többes jelölés egy esetben képzelhető el -- fogalmazott lapunknak egy vezető szocialista politikus --, ha a jelöltek a "mérkőzés" előtt ki tudnak egyezni a szerepekben.
A Fidesz stratégiát váltott, az elnökváltással "középre tart", s ahhoz kell az MSZP-nek alkalmazkodnia -- vélekednek szocialisták, de többen elismerték azt is, hogy a jelenlegi helyzet nemcsak az új kormánypárti taktika következménye. Tavaly novemberben adminisztratív válasszal szorították vissza a miniszterelnök-jelölést sürgetőket. Ez a Kovács László vezette előző elnökség politikai hibája, amelynek árát most kell megfizetni -- mondják. Az ezzel kapcsolatos bírálatokat Kovács László -- értesüléseink szerint -- az ov ülésén visszautasította, s utalt arra is, hogy a novemberi kormányfőjelölt-állítást szorgalmazók Németh Miklós exminiszterelnök jelölését támogatták, aki addigra nyilvánvalóvá tette, nem vállal tisztséget.
Az ov felkérte az elnökséget, hogy 2001. április közepéig "előkészítő beszélgetéseken" alakítsa ki "a szóba jöhető miniszterelnök-jelöltek körét", tisztázza szándékukat és szerepvállalási készségüket -- közölte Jánosi György elnök. Az ov ezt követően megtárgyalja a kormányfőjelölt kiválasztásának elveit, s konzultál a lehetséges jelöltekkel. Olyan politikust kell kiválasztani, aki mögé egységesen fel tud sorakozni a párt, aki képes csapatban dolgozni, aki ambícióit a párt érdekei mögé tudja sorolni, aki növelni tudja az MSZP választási esélyeit, s aki megfelel a társadalom igényeinek -- sorolta Kovács László a kiválasztás szempontjait.
Az MSZP-n belül egyébként még mindig többen gondolkodnak Németh Miklós személyében, ám ő egyelőre nem nyilatkozott szándékairól. Medgyessy Péter már jelezte, felkérés esetén vállalná a jelölést, s a Világgazdaság úgy tudja, Kovács László kijelentette: ha nem sikerül konszenzusra jutni, maga is kész a megméretésre. Az eddigi vitákból az derült ki, egyikük sem tud egységes támogatást felmutatni.
Az ov kezdeményezte azt is, hogy a kongresszus második részét később, várhatóan még az év végéig tartsa meg az MSZP. Ezen véglegesítenék a választási programot, és határoznának az országos listáról.