A legutóbbi években kevésbé bizonyultak sikeresnek a színházi szakmai találkozók, amelyeket évről évre mindig más-más városban tartottak. Ezért a Magyar Színházi Társaság elhatározta, hogy igazi fesztivált szervez, amelynek ezentúl állandó helyszíne Pécs lesz. A szervezők, a POSZT Kht. munkatársai úgy vélik, fontos, hogy olyan város rendezze meg ezt a jelentős színházművészeti eseményt, amelyik ezzel kapcsolatban hosszú távon gondolkodik és hajlandó erre áldozni is. Pécs 30 millióval járult hozzá az idei, 70 millió forintba kerülő találkozóhoz, a kulturális tárca ugyanennyivel, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 10 millió forinttal segíti a fesztivált.
A találkozón versengő darabokat Forgách András író válogatta, a publikum így 14 társulat hét nagyszínházi és kilenc stúdió-előadását tekintheti meg. Szerepel közöttük például a Vígszínház sikerdarabja, a Nóra Eszenyi Enikő főszereplésével, vagy a Szolnoki Szigligeti Színház produkciója, az -- Alföldi Róbert és Darvas Iván nevével jegyzett -- Amadeus. A kaposváriak a Platonovot, a pécsiek a Pillantás a hídról című darabot, a zalaegerszegiek a Salemi boszorkányokat, a nyíregyháziak a Nero, szerelmem című, már több díjjal elismert művet mutatják be.
A díjakról az idén nem szakmai, hanem a közönségből verbuvált, civil zsűri dönt. Megújult a drámaírók és színházi szakemberek találkozója, a Nyílt fórum. Pályázati úton nyert pénzzel ugyanis minden évben színpadra kívánnak segíteni egy-egy kortárs drámát, "patronálva" ezzel a tehetséges fiatal szerzőket. A fesztivál idején folytatódnak az ünnepi könyvhéthez kapcsolódó pécsi események is, amelyek keretében felolvasásokat, beszélgetéseket rendeznek. A programhoz tartozik még egy alternatív színházi bemutató, láthatók-hallhatók az I. gyermekszínházi szemle díjazott produkciói, valamint gyerek- és bábelőadások, táncszínházak, koncertek. A POSZT ideje alatt a 2000/2001-es évad legjobb színházi plakátjaiból és fotóiból nyílik kiállítás, amelyet a héten a Pesti Est Caféban is bemutattak. Első ízben adják át a Hívó-díjat annak az újságírónak, aki írásaival ebben az évben a legtöbbet tette a magyar színházművészet népszerűsítéséért.