Miután előzőleg szóban egyeztetett más zsidószervezetekkel, a Mazsihisz tegnap levelet küldött az IM-nek, amelyben véleményezi a tárca által az alkotmányos jóvátételre vonatkozóan előkészített törvénytervezetet. Álláspontunkról egyelőre nem kívánunk nyilatkozni, de ez néhány napon belül megtörténhet -- mondta a Világgazdaságnak Egri Oszkár. A Mazsihisz jogi képviselője így nem kommentálta lapunknak azt sem, hogy a szövetség méltányosnak tartja-e a tervezet két változata alapján egy összegben kifizetendő, 300 ezer vagy 330 ezer forintos kárpótlást.
Mint arról a lapunk birtokába került dokumentum alapján már hírt adtunk, a minisztérium kétverziós tervezete a fenti összegek egyikének kifizetését irányozza elő az arra jogosultaknak (VG, 2001. augusztus 3.). Az IM tervei szerint az élet elvesztéséért járó kárpótlás összegét meghatározó törvény már jövő év januárjától életbe lépne, s az alkotmányos jóvátétel három éven belül, azaz 2004 decemberéig be is fejeződne. A kormány őszi jogalkotási programjában ugyan nem szerepel az alkotmányos jóvátétel ügye, de a legújabb jelek szerint van esély arra, hogy a parlament ősszel döntsön a tervezetről, s a kalkulációk szerint mintegy 130 ezer jogosult hozzájusson a kárpótláshoz. A kifizetések a Központi Kárrendezési Iroda és a Nyugdíjfolyósító Intézet közreműködésével, a jogosultak életkorának figyelembevételével történnének.
Az újraszabályozást egyébként az indokolta, hogy az 1999. évi költségvetési törvényben megállapított, 30 ezer forintos kárpótlási összeg mértékét az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta.