Hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tett a Kehi az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán az agrártárca százszázalékos tulajdonában lévő Atev Fehérjefeldolgozó Rt. ügyében. A Kehi -- a miniszterelnök utasítására -- más agrárcégek mellett tavasz óta vizsgálódott az állati tetemek és melléktermékek ártalmatlanításával foglalkozó cégnél.
A gyanú alapjául részben egy lapunkban már ismertetett ügy szolgált: az Atev irreálisan sokat fizetett egy fehérjefeldolgozóért a Fejér megyei Mátyásdombon. Az adásvétel azután történt, hogy az üzem egy tűzeset nyomán porig égett 1999-ben. Az Atev a mátyásdombi ingatlant -- máig tisztázatlan okokból -- 480 millió forintért szerezte meg. Szakértői vélemények szerint a vételár legalább 300 millió forinttal haladhatta meg a valós értéket.
Az Atevnél folytatott Kehi-vizsgálatok részét képezte az a privatizáció is, amelynek révén a cég menedzsmentje tőkeemeléssel, pályáztatás nélkül többségi tulajdont szerzett az Atevszolg Innovációs és Szolgáltató Rt.-ben, amely addig az Atev százszázalékos leányvállalata volt. A magánosítást Szabadi Béla menesztett FVM-es politikai államtitkár engedélyezte egy alapítói határozattal 1999-ben. Mint ismert, Szabadi más ügyek kapcsán ma előzetes letartóztatásban van.
A privatizációs tranzakció során az Atev-vezetők által létrehozott befektetői kft. jutott többségi részesedéshez a szolgáltatási leánycégben. Ezután az a visszás helyzet állt elő, hogy az állami Atev menedzsmentje a saját tulajdonában lévő, magánosított Atevszolgnak adott megrendeléseket (VG, 2001. március 12.). Információink szerint az agrártárca ma is vizsgálja, megállapítható-e összeférhetetlenség vagy más visszaélés a privatizációs ügylet kapcsán.
Mint ismert, a Kehi feljelentései nyomán eddig a Concordia Közraktár Rt.-nél és a Tartalékgazdálkodási (Tig) Kht.-nél indult rendőrségi nyomozás. Kormányzati források szerint az ősszel biztosra vehető a Kehi-feljelentés a szintén vizsgált Agrármarketing Centrum (AMC) Kht., illetve a társaság tulajdonában lévő piacfejlesztési kft. ügyében is. A Concordia, a Tig és az AMC egyaránt az FVM százszázalékos tulajdonában van. Valamennyiük felett -- ideértve az Atevet is -- Szabadi Béla gyakorolta a tulajdonosi jogokat.
Rendőrségi források szerint a nyomozások eddigi megállapításai alapján mind a Concordia, mind a Tig esetében egyértelműen valószínűsíthető, hogy az ügyekben felmerül Szabadi Béla felelőssége is. Így számítani lehet arra, hogy az ügyészség újra, esetleg több ízben kéri majd a volt FVM-es államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését. Mint ismert, Szabadit egyelőre az Agrárinnovációs Kht. botrányai, az FVM-es cégek FTC-s reklámszerződései és a külföldi diplomáciai utak kapcsán helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság.