Az okmányirodák többsége megkezdte vagy napokon belül megkezdi azoknak a felszólításoknak a postázását, amelyekben 85 ezer olyan gépjármű-tulajdonost "biztatnak" tartozása kiegyenlítésére, aki legalább kétszer nem fizette be a félévente kötelező felelősségbiztosítását. A tulajdonosoknak nyolc napjuk van a befizetésekről szóló igazolások bemutatására, s ha ezt nem teljesítik, akkor az illetékes jegyzők kötelesek kivonni járműveiket a forgalomból. Urbán György, a BM Központi Nyilvántartó és Választási Hivatalának vezetője szerint az intézkedés hatása mutatkozik meg abban, hogy már a nyári hónapokban érezhetően megemelkedett a biztosítóknál kötött új felelősségbiztosítások száma, bár a társaságok illetékesei szerint emögött részben a használtautó-import felfutása, valamint az új gépkocsieladások számának emelkedése áll.
Az okmányirodák tájékoztatása szerint a bliccelők kiszűrését célzó intézkedések végrehajtása nem ígérkezik zökkenőmentesnek. Konkrétan ugyan nincs megszabva, mikorra kell az ellenőrzést befejezni, de az intézkedést előíró tavalyi kormányrendelet értelmében mostantól minden negyedévben felül kell vizsgálni a felelősségbiztosítási szerződések érvényességét, s ki kell vonni a forgalomból a biztosítás nélküli járműveket. Ennek értelmében az év végén -- a szeptember 30-án lezáruló negyedév adatainak felhasználásával -- újra ellenőrizni kell a nem fizető autósokat.
A lapunk által megkeresett okmányirodákban augusztus közepén megkapták a nem fizető autósok listáját, és néhány napon belül meg is kezdik a felszólítások postázását, de fennakadásokat okozhat, hogy az irodák most is túlterheltek, s nem ritkák a többórás vagy többnapos várakozások sem. A XIV. kerületi okmányiroda tájékoztatása szerint legfeljebb napi 30 felszólítást tudnak kiküldeni, ezért nem valószínű, hogy időben be tudják fejezni a kerületben bejelentett közel 1600 nem fizető autós ellenőrzését. Hasonlóképpen vélekedtek a II. kerületi okmányirodában is, ahol elmondták: az önkormányzat tárgyalásokat folytat a BM-mel, mert a rendes munkaidőn belül nincs elég kapacitásuk az intézkedés végrehajtásához, ezért az ehhez szükséges túlórák finanszírozásához a tárca anyagi segítségét kérik.