Teljes a homály a MiG--29-esek ügyében elkövetett állítólagos megvesztegetés ügyében. Miközben értesülések már FKGP közeli személyek útján végrehajtott, 45 milliós vesztegetésről szólnak, amelynek érintettje a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik magas rangú munkatársa lenne, az illetékes szolgálatok semmiféle információt nem közölnek. Lapunk annyit tudott meg: a HM-beli érzékeny pontokat, így a nagy értékű beszerzéseket hivatalból felügyelő KBH nem jelezte a tárca vezetésének, hogy egyesek illegális úton kísérelnének meg előnyhöz jutni. A KBH-nak nincsenek ilyen információi -- közölte a Világgazdasággal Szabó János honvédelmi miniszter.
A 90-es években egyetlen alkalommal fordult elő, hogy egy kisebb számítástechnikai cég részesedést ajánlott fel egy beszerzés támogatása fejében -- mondta el lapunknak érintettként Hollósi Nándor altábornagy, aki különböző beosztások után végül a honvédség vezérkari főnökének első helyettese volt 1999-es nyugdíjazásáig. A tábornok tudatta: a hosszú évek után első jelentősebb értékű fejlesztést -- amely a végelszámoláskor megközelítette a 30 milliárd forintot -- a francia, Mistral típusú, kis magasságú légvédelmi komplexumok megvásárlását is igen szigorú előkészítés és lebonyolítás mellett végezték. A KBH akkor is a "helyén volt", de nem bukkant törvénytelen próbálkozás nyomára -- mondta Hollósi Nándor.
Az elmúlt évtizedekben több olyan korrupciós botrány rázta meg a világot, amelyekben éppen légierő-fejlesztések elbírálását kísérelték meg eltéríteni egyes cégek. Voltak, akik súlyos árat fizettek a "félrelépésért". Tanaka Kakuei egykori japán miniszterelnököt első fokon négy év börtönre ítélték, amelyet haláláig nem bíráltak el másodfokon. Az Augusta és Dassult cég pártkasszát gyarapító kenőpénzügye következtében Willy Claes volt flamand gazdasági miniszternek a NATO főtitkári székéből kellett viharosan távoznia 1995-ben, három évre rá pedig háromesztendei, öt évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtották (elítélték a volt védelmi minisztert és a miniszterelnök-helyettest is), de ugyancsak felfüggesztett börtönt kapott Serge Dassault.
Legutóbb a cseh és lengyel beszerzések kapcsán keletkezett korrupciógyanú. Prága harcigép-tenderében egyedül maradt a Magyarországon is versenyt futó Saab-BAe Systems a Gripennel, mert a Boeing (F--18), a Lockheed Martin (F--16), a Dassault (Mirage--5) és az EADS (Eurofighter) visszalépett, azzal az indokkal, hogy Prágában "lejt a pálya". Lengyelországban pedig a védelmi miniszter helyettesét vették őrizetbe megvesztegetés gyanújával.