Ahogyan tavaly, az idén is nullszaldó körüli, néhány tíz milliós eredménnyel zárhatja az évet a Magyar Rádió (MR) Rt., ám 2000-től eltérően arra kényszerül, hogy 400 millió forintos áthidaló kölcsönt vegyen fel, amelyet az üzleti tervben is számításba vettek. Ennek oka: egyik nagy bevételük, a Danubius Rádió privatizációjából származó, évenkénti egymilliárd forint novemberben érkezik a kasszába, a kifizetések viszont folyamatosak. Az első fél évet mintegy 300 millió forint mínusszal teljesítette az MR, ami körülbelül 150 millióval rosszabb a tervezettnél -- adott helyzetelemzést Szíjártó István gazdasági igazgató.
A közrádió várhatóan az inflációnál kisebb mértékben növelheti idei bevételeit, míg költségei a piacon átlagosnak tekinthető mértékben alakulnak. Ennek ellenére 12-12 milliárdos főösszegek mellett megőrizhetőnek látszik az egyensúly. Abban sincs változás, hogy az összbevétel körlbelül tizede származik hirdetésekből. Ebben a tételben több tíz milliós veszteség származik abból, hogy a teljes reklámpiaci tortán belül ez évben tovább zsugorodik a rádiók részesedése -- mutatott rá az egyik problémára a gazdasági igazgató.
Az sem válik az MR javára, hogy nem állt meg a televíziókészülékek után fizetendő díj lemorzsolódása. A közrádió az ebből őt megillető, 28 százaléknyi részesedés vonatkozásában százmilliós tételtől esik el. Az előfizetési díj havi negyvenforintos emelkedése jóval alacsonyabb a tényleges inflációnál, így a rádió -- reálértéken -- ezen is veszít.
Az augusztusig az ügyvezetői teendőket is ellátó Szíjártó István azt várja, hogy a két hete hivatalba lépett elnök, Kondor Katalin olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel az év végéig valamelyest megfoghatók a kiadások. A létszám kismértékben csökken az idén, az 1540 alkalmazottból 80-90-től válnak majd meg.