Az országgyűlési képviselők várhatóan már a szeptemberben kezdődő őszi ülésszak első üléshetén nekigyürkőzhetnek másodszor is a tavasszal sok vitát kiváltó fegyvertörvény-javaslat tárgyalásának. A kormány őszi jogalkotási programjában szereplő tervezet -- amelynek elfogadásához elegendő a feles támogatás -- még márciusban került a honatyák elé, a tervezett szigorítások mértékéről azonban a legnagyobb kormánypárton belül sem alakult ki egységes álláspont, ezért az általános vitát követően "elfektették" az indítványt.
A törvénytervezet egyik fő célja a magánkézben lévő lőfegyverek számának csökentése lenne. Egy az elmúlt év végén elvégzett felmérés szerint Magyarországon 96 780 természetes személynek volt fegyvertartási engedélye. A nyilvántartott lőfegyverek száma 205 ezer volt, amelynek fele gáz- és riasztó-, fele pedig éles lőfegyver volt.
Az eredeti tervezet elfogadása értelmében szeptember 1-jétől csak az értékszállítást végző vagyonőrök kaphattak volna lőfegyvert, azonban ezt a kormánypárti politikusok egy része is indokolatlannak találta. Lapunk úgy tudja: a nézetkülönbségek feloldása érdekében a BM jelenleg egy kompromisszumos megoldáson dolgozik. Az elképzelések között szerepel, hogy az értékszállítást végzők mellett azok a vagyonőrök is megtarthatnák fegyverüket, akik riasztásra, bűncselekmény elkövetésének feltételezett helyszínére vonulnak ki ellenőrzés céljából. Emellett a tárca szakértői annak a lehetőségét is vizsgálják, hogy az objektumok őrzését végző vagyonőrök olyan kis kaliberű, gumilövedéket kilövő flóbertpisztolyt viselhessenek, amellyel bárki harcképtelenné tehető, de az emberi élet kioltására gyakorlatilag alkalmatlan.
A tárca ugyanakkor változatlanul a rendőrség hatáskörében hagyná a fegyvertartási engedély megszerzése iránti kérelmek elbírálását, s a gáz- és riasztópisztolyok tartását továbbra sem kötné engedélyhez. A BM azokon a pontokon sem változtatna, amelyek megszüntetnék a parlamenti képviselők, a miniszterek, a polgármesterek, valamint az államigazgatási apparátus vezetőinek alanyi jogosultságát a fegyvertartásra.
A tervezett változtatások ellenére a legnagyobb ellenzéki párt továbbra sem támogatja a tervezetet. Az MSZP legfőbb kifogásai közé tartozik, hogy a javaslat csak a legális fegyverekkel foglalkozik, s nem veszi figyelembe, hogy az illegálisan tartottak ennél jóval nagyobb fenyegetést jelentenek a társadalomra. A lapunk által megkérdezett kormánypárti politikusok szerint azonban az illegális fegyverek kérdését a fegyvertörvény elfogadását követően kellene rendezni egy több jogszabályt érintő módosítócsomag kidolgozásával.