Egyelőre nem ismert, kik és hol hamisították a magyar rendőrség és az FBI együttműködésének eredményeképpen az elmúlt héten lefoglalt hamis amerikai kincstárjegyeket, de világszerte több hasonló másolatot találtak -- közölte Zsombók György. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának (SZBEI) osztályvezetője elmondta: egy New Yorkban dolgozó FBI-ügynök szerzett tudomást arról, hogy egy Magyarországon élő orosz állampolgár három darab 100 millió dollár névértékű hamis kincstárjegyet szeretne egy amerikai pénzintézetben elhelyezni s ezekre egyenként 10 millió dollár hitelt felvenni.
A végrehajtáshoz az orosz egy közvetítő személyt keresett, ezért az FBI fedett ügynöke találkozót beszélt meg vele Budapesten. A magyar rendőrség ennek időpontjára időzítette akcióját, amelynek során a hamis kincstárjegyeket lefoglalták. Az ügyben jelenleg is folyik a pénzhamisítás miatt indított nyomozás, s az oroszon kívül egy német és egy magyar állampolgárt is előzetes letartóztatásba helyeztek.
A nemzetközi egység több mint egyéves fennállása óta ez volt az ORFK és az FBI egyik legnagyobb közös akciója Budapesten, de a két szervezet több tucat más ügyben is együttműködött. A közös nyomozócsoport létrehozásának ötlete a Szemjon Mogiljevics értékpapír-csalási ügyével összefüggő sorozatos jogsegélykérelmek lassúsága miatt vetődött fel -- mondta Ferenczi László, az ORFK SZBEI főigazgatója. Az ORFK SZBEI keretein belül magyar vezetéssel, magyar szabályok szerint működő közös egység legnagyobb sikerei közé tartozik, hogy tavaly elfogták és Magyarországra szállíttatták a korábban a hazai alvilág bankáraként emlegetett Lakatos Andrást.