Magyarország, miként azt a kormány korábban elhatározta, katonákkal nem vesz részt a macedóniai polgárháború befejezése utáni nemzetközi fegyverbegyűjtési akcióban, noha legutóbb a szóvivője úgy nyilatkozott, hazánk is katonák küldését valószínűsítette a misszióba. Ha megérkezik a felkérés a NATO-tól, Magyarország 41 civil szakember részvételét ajánlja majd a szövetségnek -- közölte a Világgazdasággal a honvédelmi miniszter. Szabó János elmondta: hétfőn aláírta a kormány számára készített előterjesztést; a közigazgatási egyeztetésen lévő javaslatot következő ülésén várhatóan el is fogadhatja a kabinet.
Magyarország a HM két cégének alkalmazottai közül választotta ki a kiutazókat. A HM Elektronikai és Logisztikai Rt. és a HM Currus Rt. az elmúlt években nagy tapasztalatra tett szert a magyarországi fegyverzetcsökkentés során leszerelt hadianyagok megsemmisítésében -- indokolta a döntést a tárca vezetője. A kiküldendő szakemberek a 105 milliméteres lövegméretig lesznek képesek a magukkal vitt felszerelésekkel fegyvereket szétszedni és igény esetén megsemmisíteni.
A missziónak nincs időhatára, a becsült költségek félmilliárd forint alatt maradnak, amelyet a HM megelőlegez. Később a központi költségvetés tartalékából pótolják a tárca kiadását. A civil szakemberek kiutazását nem kell a parlamentnek engedélyeznie, szemben a fegyveres alakulatok harctéri környezetbe küldésével.
Macedóniába összességében 3000-3500 fős NATO-kontingens készül az albán paramilitáris alakulatok fegyvereinek begyűjtésére. Ennek feltétele, hogy a jelenleg szemben álló felek mindegyike elfogadja az ezt lehetővé tevő politikai megállapodást. A szövetségnek ugyanis nincs mandátuma béketeremtő misszióra, stabil megállapodás hiányában pedig könnyen két tűz közé kerülhetnek a fegyverek összegyűjtését végzők.