Az MSZP már kiválasztott képviselőjelöltjei is részt vesznek a parlamenti képviselőcsoport augusztus 23--24-ei, balatonfüredi "évadnyitó" ülésén. A megbeszélésen felszólaló Medgyessy Péter kormányfőjelölt a várakozások szerint már a választási stratégia egyes elemeit kívánja felvázolni az összegyűlteknek. Ez indokolhatja a jelöltek részvételét: a képviselőségre aspirálók és a jelenlegi honatyák között ugyanis az előzetes várakozásokhoz képest kisebb az átfedés.
Mint Szili Katalin elnökhelyettes a Világgazdaságnak elmondta, a 176-ból 155 körzet esetében már döntés született a képviselőjelöltek személyéről. Közülük csupán 77-en a szocialista frakció tagjai ez idő szerint is, ezen belül 38-an kerültek egyéni mandátummal 1998-ban a parlamentbe.
A 136 fős frakció több mint harmada, ötven honatya már biztosan nem indul egyéni körzetben 2002-ben, de közülük néhányan a megyei listák befutó helyein landolhatnak. Ez utóbbiak véglegesítése csak szeptember-októberben válik aktuálissá. A nyilvánvaló "frissítésről" szóló döntések helyben születtek. Egyes megyékben -- például Győr-Moson-Sopronban és Csongrádban -- a helyi pártvezetések generációváltásra törekedtek.
Az egyéni jelöltek kiválasztása kapcsán még éltek azzal az alapszabályban rögzített lehetőséggel, mely szerint az országos választási bizottság javaslatára az elnökség tagjainak kétharmada vétót emelhet a jelölt ellen -- tájékoztatták lapunkat szocialista tisztségviselők. Hozzátették ugyanakkor, hogy a kiválasztás a központ és a helyi szervezetek folyamatos egyeztetése mellett zajlik.
Bár az országos lista helyeiről különféle hírek láttak már napvilágot, a szocialista vezetők elmondása alapján úgy tűnik, az arról szóló döntésre hivatott kongresszust az eredetileg tervezett őszi időpont helyett a jövő év elejére halasztanák. Erről még nem folytattak politikai vitát, így egyes vélemények szerint elképzelhető, hogy a szocialisták akár két kongresszust is tartanak a választásokat megelőzően. Annál inkább, mert a párt választási programjának elfogadását korábban szintén az őszre tervezték. Baja Ferenc kampányigazgató lapunknak azt mondta: a jelenlegi helyzetben, szervezeti-szakmai szempontok alapján azt javasolná, hogy egy kampánynyitó kongresszus legyen, amely egyszerre tárgyal és dönt a választási program és az országos lista elfogadásáról. Ennek időpontjáról azt mondta: a 2002-es választások dátumát ismerve, annak fényében kell dönteni róla. Mások szerint ez a megfogalmazás csak a jövő év elejét jelentheti. A kongresszusig -- bármikor is rendezzék meg azt -- az MSZP különböző vezető testületei, így az elnökség, a választmány, a megyei elnökök értekezlete és a Medgyessy Péter vezette országos választási bizottság megfelelő legitimitással rendelkezik a kampányidőszakban szükséges döntések meghozatalára -- magyarázta Baja Ferenc.