"A határozatképtelenség biztosítása", vagy az ellenzéki kezdeményezés leszavazása -- ez a két forgatókönyv-variáció várható a kormánypártok és a MIÉP részéről a hétfői rendkívüli ülést illetően. Az MSZP és az SZDSZ vizsgálóbizottságok létrehozására tett kezdeményezéseit legalábbis eddig rendre meghiúsította a koalíciós többség. A két ellenzéki párt vezetői valójában most sem számítanak arra, hogy ezúttal pont olyan testületek kezdhetnék meg munkájukat, amelyek a miniszterelnök felelősségét firtatnák.
A rendkívüli ülés esetében a napirend kötöttebb, az eredeti indítványt csak a képviselők egyötödének írásbeli kérésére lehet kiegészíteni -- mondta el lapunknak Salamon László, az ügyrendi bizottság fideszes elnöke. Információink szerint eddig egyetlen párt sem kezdett ilyen céllal aláírásgyűjtésbe, ám az MSZP frakcióvezető-helyettese, Szekeres Imre tegnap bejelentette: a hétfői ülésen gyorsított eljárással dönthetne a Ház arról a szocialista javaslatról is, amely szerint az Agrárinnovációs Kht.-nál megmaradt költségvetési pénzeket tanévkezdési támogatásként fizetnék ki a szociálisan rászoruló kisiskolásoknak.
A jelenleg tehát csak a két vizsgálóbizottság létrehozására vonatkozó javaslatot tartalmazó napirendről csütörtökön egyeztetnek a házbizottságban. Az előzetes nyilatkozatokból korábban is kitűnt, hogy a szocialista és szabad demokrata indítványokat a Fidesz- és az FKGP-frakció egy része, valamint a MIÉP elutasítja. Az MDF még nem alakította ki álláspontját, az FKGP országos vezetőségének a rendkívüli ülést támogató határozatát pedig alig több mint fél tucat kisgazda fogadja el. Ennek fényében úgy tűnik: az ülés megtartását szorgalmazók létszáma nem éri el a többséget. Kérdés az is, hogy a kormánypártok képviselői közül hányan jelennek meg egyáltalán. Isépy Tamás, a Fidesz frakcióvezető-helyettese lapunknak úgy fogalmazott, az augusztusi szabadságolások miatt "nem jósol nagy jövőt a határozatképességnek". Mint mondta, indokolatlannak tartja a rendkívüli ülést, hiszen a javaslatok későbbi tárgyalása nem járt volna a közérdek sérelmével. Szerinte elvileg még az is elképzelhető, hogy nem lesz hétfőn ülés. Ha a házbizottság tanácskozásán egyértelművé válik, hogy a napirendet a többség nem támogatja, sőt valószínűleg határozatképtelen is volna a plénum, Áder János eltekinthet az parlament összehívásától.