Rövidesen kiderül, valóban kedvező-e a használatukban lévő F--16 C/D típusú harci gépekre vonatkozó török ajánlat. Mint köztudomású, Törökország két hete váratlanul levélben tudatta, kész 24 darab gépet bérbe adni Magyarországnak. Ez azután történt, hogy gyakorlatilag minden részlet tisztázódott az amerikai légierő F--16-osainak és a svéd kormány Gripenjeinek bérletére vonatkozó feltételekről. A török felajánlkozás azonban csupán egy kétoldalas levélből állt, amelyből nem derültek ki a leglényegesebb részletek. Tegnap török delegáció érkezett Budapestre a javaslat részleteinek ismertetése céjából.
A kormány augusztus végéig dönteni akar, mely típust ajánlja az Országgyűlés -- mint dönteni illetékes fórum -- figyelmébe. Az amerikaiak ajánlatának érvényessége, az ottani törvények miatt, szeptember 1-jén lejár, a határidő egyszer hosszabbítható meg, a hónap végéig. Az eddigiek alapján az amerikaiak F--16-osai és a Gripenek -- hasonló modernizációs és fegyverzeti opció függvényében -- egyaránt 210 milliárd forint körüli kiadást jelentenének. Az előzetes török ajánlat ennél több tízmilliárd forinttal kedvezőbbnek ígérkezik, de nem tudni, ezért pontosan mit kínálnak. Az tudható, hogy közel tíz évvel fiatalabb gépváltozatról lenne szó: az egy-, illetve kétüléses C/D típus az elektronikai fejlettségi fokozatot jelző Block--30--40-es szériájú, szemben az amerikaiak Block--10--15-ösével.
Megfigyelők szerint most dől el, érvényesültek-e politikai szempontok, amikor az első két konstrukció összehasonlításakor az F--16-os tett szert előnyre, vagy az döntött, hogy az amerikai gép jobban használható. Ez ugyanis jó ajánlat esetén a török konstrukciónak kedvezhet.