Miközben a magyar labdarúgás színvonalának elmaradása az európaitól egyre inkább behozhatatlannak tűnik, a hazai játékvezetői elit általában jól "dirigál" a nemzetközi színtéren. Igaz, a jelenleg hat FIFA-kerettag magyar sporttárs között nincs olyan topligás bíró, aki a Nemzetközi (FIFA) vagy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által szervezett mérkőzések közül negyed- és elődöntőt vagy finálét vezethetne. Ismert: Puhl Sándort, az MLSZ játékvezetői bizottságának (jb) elnökét 1994 és 1997 között négyszer választották meg a világ legjobb játékvezetőjének.
A bírói fizetéseket a világon mindenhol jócskán meghaladják a futballisták "álomkeresetei". Puhl Sándor szerint a focisták és a sípmesterek jövedelme közötti különbségre jellemző, hogy egy-egy játékos többet keres, mint a játékvezető és két asszisztense együttvéve. Szintén különbség, hogy míg Magyarországon az NB I-es találkozókat vezető 16 bíró mérkőzésenként bruttó 50 ezer forintos meccsdíjat kap, addig Németországban a Bundesliga-játékvezetők hatezer márkáért fújnak a mérkőzéseken. Igaz, az előbbi, mellékállásban bíráskodó játékvezetőknek csak meccsdíjat fizetnek, utóbbiak viszont állásukat is megtartva a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) félprofi státusú alkalmazottaiként kapnak fizetést. A bírók premizálása hasonlóan működik Európa többi, labdarúgásban legerősebb országaiban: Olasz-, Spanyolországban, Angliában. A felsorolt államokban a játékvezetői keresetek mérkőzésekre lebontva közel egymillió forintot tesznek ki. Igaz, ennek fejében rendszeresen részt kell venniük gyakorlati és elméleti foglalkozásokon.
A FIFA a bírók még hatékonyabb és eredményesebb működése érdekében azt szeretné elérni, hogy a játékvezetők -- a profi labdarúgókhoz hasonlóan -- kizárólag a mérkőzésekre koncentrálva, főállásban tegyenek eleget feladatuknak. Az MLSZ jb egyelőre nem kívánja professzionálissá alakítani a 16 tagú játékvezetői elitet, viszont a bírók teljesítményét, a mérkőzésellenőrők által róluk készített elemzések és rangsor alapján, ősztől bónuszpénzekkel jutalmazza -- tudta meg lapunk Puhl Sándortól. A premizálási kategóriákról és a pontos összegekről a jb a későbbiekben dönt. Az MLSZ tervei között szerepel, hogy a két legjobb bírót a szövetség félprofi státusba vegye.