A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyan az idei év első öt hónapjában a halálozások kilenc százalékkal csökkentek, az élve születések pedig egy százalékkal emelkedtek, a hazai demográfiai folyamatoknak ezzel csupán a romlása lassult le. Ezekből a kedvező adatokból még nem olvasható ki pontos tendencia, a magyar társadalmat továbbra is fenyegeti az elöregedés és a népességfogyás veszélye. Ezért is indokolt, hogy kormányzati eszközökkel -- de a legszélesebb társadalmi konszenzus elérésével -- elősegítsük a család intézményeinek megerősítését -- nyilatkozta lapunknak Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. A kormány júniusi határozatának értelmében a demográfiai problémák orvoslására, a követendő stratégia körvonalazására egy népesedéspolitikai bizottság kezdi meg működését szeptember 25-től -- felelte lapunk érdeklődésére a politikai államtitkár. Az érintett minisztériumok képviselőiből és tudományos szaktekintélyekből álló bizottságnak tagja lesz -- többek közt -- Cseh-Szombathy László szociológus, Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora, illetve Tóth Pál Péter népességkutató is.
A bizottság első feladatai közt szerepel egy 50--100 fős -- tudományos munkatársakból álló -- gárda létrehozása. Az első kutatási periódus eredményei jövő márciusra várhatók. A program elkészítése valószínűleg néhány millió forintos költségvonzattal jár majd, ám kivitelezése, a családi intézmény megerősítése -- több év alatt -- több 10 milliárd forintos kiadást vonz maga után -- mondta Bogár László.
Bár a bizottságba pártok nem delegálnak tagokat, a társadalmi konszenzus elérését azzal akarjuk biztosítani, hogy az elemzésekbe a külünböző értékrendeket képviselő kutatókat is bevonjuk -- fogalmazott az államtitkár. Szerinte így lehetőség lesz arra, hogy a tudományos vitákban különböző vélemények ütközzenek. Erre már csak azért is szükség van, mert a társadalom szerkezete sem homogén. Arra a felvetésre, miszerint bevándorlással lehetne mérsékelni a népességfogyást, illetve elöregedést, Bogár László úgy reagált: ezt az érzékeny témát tárgyilagosan kell megközelíteni és jelentőségét nem kell eltúlozni. A lényeg az, hogy a Magyarországon tapasztalható demográfiai folyamatok a helyes irányba mutassanak -- tette hozzá.