Az MKDSZ-nek 21, az MDF-nek 27, a Fidelitasnak négy eddig kiosztott egyéni választókörzeten túl a Fidesz továbbra is tartalékol mintegy tíz helyet kisgazda politikusoknak is. A legnagyobb kormánypárt elsősorban azért tartaná fontosnak a velük történő megállapodást is, mert a már nyíltan is megfogalmazott távlati stratégiai cél, egy jobboldali egységpárt megteremtése a magyar politikai hagyományok alapján nehezen lenne elképzelhető "kisgazda személyiségek nélkül". Együttműködés a szétesett kisgazdaerők közül a Szabó János honvédelmi és Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter nevével fémjelzett Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségével (FKDSZ) jöhet létre.
A Világgazdaság úgy tudja: a Fidesz elképzelései szerint azon -- az 1998-as választásokon egyéni körzetben FKGP-színekben győztes -- képviselők indításáról lehet szó elsősorban, akik szembefordultak Torgyán Józseffel. Mindemellett a Fidesz--MDF közös listára kerülhetne néhány vezető kisgazda is -- itt a jelenlegi kormánytagokról van szó. Turi-Kovács Béla lapunknak korábban azt mondta: tény, hogy az egyesületi formában működő FKDSZ nem indulhat egyedül 2002-ben, és elképzelhetőnek tart uniót valamelyik koalíciós partnerrel.
Ha ezt a megállapodást is sikerül megkötni, akkor a Fidesz az egyéni körzetek egyharmadának szétosztásával -- a MIÉP és a minden felmérés szerint egy-két százalékon álló Torgyán József vezette FKGP kivételével -- minden szóba jöhető jobboldali formációt maga mögé állított. Az előzetes nyilatkozatok alapján a Vállalkozók Pártját (VP) és a MDNP-t tömörítő Békejobb politikusai is mielőbb tárgyalni kívánnak a Fidesszel, a VP vezetője, Ékes József már biztosan Fidesz--MDF közös jelöltként indul 2002-ben.
A még hátralevő, esetleges megállapodások, illetve a jobboldal jelöltállításának menetrendje így lényegében azonos a Fidesz tervezett felkészülési ütemével. Lapunk úgy tudja: a legnagyobb kormánypárt elképzelései szerint az ov szeptemberben hagyja jóvá az MDF-fel kötött megállapodást és fogalmazza meg a helyi szervezetek számára a jelöltállítási szempontokat. Ennek egyik fő irányaként állapítanák meg az 1998-ban győztes fideszes egyéni jelöltek újraindulását, illetve a három éve első helyen végzett, polgári erőket képviselő politikusok támogatását. Ez utóbbi kitétel vonatkozik a fórumos és a lehetséges kisgazda jelöltekre. A Fidesz alapszabálya szerint a jelöltekre mindenütt a helyi szervezeteknek kell javaslatot tenniük, ezt október--november folyamán kéri a pártvezetés a megyei választmányoktól. A Fidesz héttagú választási előkészítő bizottsága jogosult arra, hogy megvétózza a helyi jelöléseket, ezek végleges jóváhagyására pedig az ov karácsony előttre tervezett ülésén kerülhet sor.
Noha a jelöltek kiválasztására a Fideszben és az MDF-ben is a megyei szervezetek jogosultak, a két párt vezetői lényegében megállapodtak azon közös jelöltek személyében, akik abban a 27 körzetben indulnak, ahol a fórum jogosult a jelölésre. Dávid Ibolya, az MDF elnöke és a Fidesz is cáfolta, hogy egyfajta titkos megállapodás történt volna, a hivatalos álláspont szerint személyi kérdésekben annyit lehet tudni, hogy a fórum jelenlegi 16 képviselője újra indul. Tény azonban, hogy egy hétfőn nyilvánosságra került -- a felek által munkaanyagnak minősített -- dokumentum egy kivételével a fennmaradó tizenegy körzetben is megnevezi a fórum által később "várhatóan" jelölni kívánt személyt. Figyelemre méltó, hogy a tizenegy MDF-es jelölt között a tervek szerint két független polgármester, Boros Imre kisgazda PHARE-miniszter és egy Fidesz-tag Komárom megyei politikus, Gordán Ildikó is szerepelne.