A Fotóhónap 2002 rendezvénysorozatát ma délután Somody Imre nyitja meg a Ludwig Múzeum Budapest - Kortárs Művészeti Múzeumban, s ma nyílik meg a Mediawave 2002 keretén belül Komáromban három tárlat is, amely része a Magyar Fotóművészek Szövetsége által szervezett Fotóhónap 2002-nek (lásd ezen az oldalon írásunkat a Mediawave 2002-ről). Mint Eifert János fotóművész, a rendezvénysorozat igazgatója elmondta: az idén 23 városban, 73 helyszínen 82 tárlat tekinthető meg, ezek közül 42 egyéni és 42 csoportos kiállítás látható (az internetes cím: www.fotohonap.hu).

A Fotóhónap 2002 rendkívül gazdag, a rendezvénysorozat része például a márciusi Budapesti Tavaszi Fesztivál idején megnyitott, azóta óriási látogatottságnak örvendő két világhírű fotográfus, Henri Cartier-Bresson és Robert Capa kiállítása a Ludwig Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában.

Az életműveket bemutató rendezvények között található például a Lucien Hervé-tárlat a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban, Balla András életmű-kiállítása a Mű-Terem Galé-riában, képek az Escher-gyűjteményből az Országos Széchényi Könyvtárban.

Minden bizonnyal érdeklődést vált ki a Paul Almásy Párizsa című kiállítás is a MEO Kortárs Művészeti Gyűjtemény épületében, de lesznek csoportos kiállítások is. A Trafó Kortárs Művészetek Házában június 2-án képaukciót tartanak, amelyet a sikeresen működő fotógalériák (Bolt Galéria, Vintage, Mai Manó Galéria és Miro Fotógaléria), valamint a Jelenkori Fotóművészeti Gyűjtemény és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum közreműködésével rendeznek meg. Ez az árverés különösen fontos, mert hazánkban még nem épült be a köztudatba, hogy a fotográfia is lehet értékes műtárgy.

Mint Eifert János lapunknak elmondta: a Fotóhónap 2002 előkészítésére ötmillió forintot adott a Nemzeti Kulturális Alapprogram, 650 ezret a fővárosi közgyűlés kulturális bizottsága, 500 ezret a Hungart, de akadnak kisebb támogatók is, mint a National Geographic Channel. A Franciaországi Magyar Intézet fedezi a Lucien Hervé-kiállítás Magyarországra, majd visszaszállítását, amelynek összege körülbelül 1,5 millió forint. A Súgó 30 ezer példányban, önköltséges áron jelentetett meg különszámot a Fotóhónap 2002-ről. (EE)

Munkatársunktól