Bár tavaly májusban lezárult a környezetvédelmi fejezet, ha az átmeneti mentességi kérelmek teljesítése nem a megfelelő ütemben zajlik, csatlakozásunkig az EU még megnyithatja ezt a csomagot. A környezetvédelemmel kapcsolatos mentességi kérelmek közül legkorábban a nagy tüzelőberendezések károsanyag-kibocsátásának korlátozását kell elvégezni, ennek a derogációnak a teljesítési határideje 2004 vége. Leghoszszabb idő a települési szennyvízkezelésre jut, ezt a feladatot 2015-ig kell elvégezni - tájékoztatott Zoltai Nándor, a szaktárca főosztályvezetője, egyben az integrá-

ciót koordináló tárcaközi munkacsoport tagja.

Magyarország egyébként két és fél évvel ezelőtt még kilenc témakörben kért mentességet, de ebből ötöt visszavontunk, vagy azért, mert az előírásokat időközben beleültettük a magyar jogba, vagy például azért - mint az ipari szennyvizek felszíni vizekbe bocsátásával kapcsolatban -, mert a szennyezés összetétele az évtizedekkel ezelőtt hatályba lépett szabályozáshoz képest jelentősen megváltozott.

A fejezet lezárásának - egyebek közt - feltétele volt az is, hogy a területtel kapcsolatos jogharmonizáció mennyire halad előre. Ez jelen pillanatban a 90 százalékos teljesítéshez közelít, vagyis a jogharmonizációs folyamat ebben az évben lezárulhat. Ugyanakkor a jogszabályok gyakorlati alkalmazásához erősíteni kell a környezetvédelmi hatóságot is. Egyebek közt emiatt látogat nyolc uniós szakértő Magyarországra, akik tájékozódásuk során azt is megvizsgálják, hogy megfelelő-e a hatóság kapacitása a szabályok betartatására, vagy sem. A tárca becslése szerint egyébként jövőre több mint 300 munkatársat, túlnyomórészt környezetvédelmi felügyelőt kellene felvenni állományba. (TTE)

Munkatársunktól