A budapesti Ludwig Múzeum az idén tavasszal költözött át a budai Várból a Művészetek Palotájába, a felszabadult helyen pedig a szomszédos Magyar Nemzeti Galéria tarthat kiállításokat a jövőben. Bereczky Loránd, az MNG főigazgatója lapunknak elmondta: megkapják a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától a Ludwig Múzeum hajdani területére eső működési költségeket, hiszen megtörtént az épület átvétele, aláírtak minden közüzemi szerződést, így a közüzemi díjakat már az MNG fizeti. Ugyanakkor ahhoz, hogy az új helyen is kiállításokat tartsanak, még sok mindenre szükség van, a technikai és a szakmai tervezés folyik. Alapvetően fontos a légkondicionáló berendezés kiépítése, hiszen míg a Ludwig Múzeumnak a kortárs kiállításokhoz nem volt ekkora szüksége légkondicionálásra, a több száz éves, sokkal sérülékenyebb műtárgyak bemutatásához elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Így az első kiállítást az új helyen csak a technikai feltételek megteremtése után nyithatják meg.

A Magyar Nemzeti Galéria mostani, Munkácsy a nagyvilágban című nagyszabású időszaki tárlata március 24-e óta már 178 ezer érdeklődőt vonzott. Az öszszehasonlítás kedvéért: az óriási érdeklődéssel kísért Monet-kiállítás 256 ezer látogatót vonzott a Szépművészeti Múzeumba, az idén a 400 év francia festészetét bemutató tárlat háromszázezer érdeklődőt csábított a Műcsarnokba a teljes kiállítási idő alatt. A Magyar Nemzeti Galériában a Mednyánszky-kiállításon 175 ezer látogatót regisztráltak.

Bereczky Loránd szeretné augusztus 21-ig meghosszabbítani az eredeti tervek szerint július 31-én záró Munkácsy-tárlatot, amelyen a festő magyar és külföldi magán- és közgyűjteményekből Budapestre érkezett jelentős alkotásai tekinthetők meg. A főigazgató lapunknak elmondta: levélben kérte nemrég a művek tulajdonosait, hogy engedélyezzék a hosszabb budapesti "tartózkodást". Ha már egyvalaki nem járul hozzá, hogy három héttel később kapja vissza az általa kölcsönzött műtárgyat, akkor sajnos nem hosszabbítható meg a kiállítás, hiszen egyetlen kép utaztatása a tengerentúlra hatalmas öszszeget emésztene fel. (EE)