A tokaji aszú, a borok királya nem csupán különleges zamata miatt lett a királyok bora, hanem gyógyító ereje miatt is.

Mára laboratóriumi vizsgálatok is hitelesen igazolják ennek a különleges bornak az élettani hatását, orvosok ajánlják bizonyos betegeknek fogyasztását.

Az közismert, hogy a szőlő rendkívül gazdag vitaminokban (A, B1, B2, B6, E és c), és ásványi anyagokban (nátrium, kálium, kalcium, vas, fluor, foszfor, magnézium) a benne lévő szőlőcukor a száraz borok esetében teljes egészében alkohollá alakul át.

Ám a szőlőszemek aszúsodásakor a gyümölcs víztartalma jelentősen csökken, így mind cukortarlama, mind cukormentes szárazanyag tartalma jelentősen koncentrálódik. A tokaji aszúban minimum 60-160 gr cukor és 30-45 gr szárazanyag van literenként (puttonyszámtól függően). A kádakba gyűjtött aszúszemekből, saját súlyuk alatt kipréselődött mustból készülő aszúesszencia beltartalma pedig még ennél is magasabb. Minimum 180-250 gr cukor (de nem ritka a 300 gr. körüli érték sem) és 50-60 gr cukormentes szárazanyag van benne literenként.

A létfontosságú ásványi anyagok és az értékes szőlőcukor miatt általános egészségmegörző hatása nyilvánvaló. Penicillin tartalma véd a fertőzések ellen, illetve hatásos heveny gyulladásos betegségek kúrálására.

Kemoterápiás kezelésben részesülteknek különösen a magas kalóriatartalom és az étvágyfokozó hatás miatt ajánlják maguk az orvosok.

Kísérletek igazolják, hogy javítja a vérkeringést, és az emésztést, csökkenti a szívinfarktus rizikóját.

Recept nélkül kapható a vinotékákban, javasolt mennyiség felnőtteknek napi 3 evőkanál tokaji aszú, vagy 3 kávéskanál aszúesszencia. (életforma/Stop!)