Közélet

Alkotmánybíroságon a parkolási törvény

A Magyar Autóklub üdvözli, de elkésettnek tartja, a Credit Express adósságbehajtásra szakosodott cég pedig az Alkotmánybíróságnál támadja meg a parkolási bírságok behajtásának mostantól megváltozott szabályozását

A Magyar Autóklub üdvözli, de elkésettnek tartja, a Credit Express adósságbehajtásra szakosodott cég pedig az Alkotmánybíróságnál támadja meg a parkolási bírságok behajtásának mostantól megváltozott szabályozását - közölték az érintettek pénteken az MTI-vel.

A Magyar Közlönyben megjelent törvény szerint csütörtöktől az egy éven túli eseteket a bíróságok nem tárgyalhatják, a folyamatban lévőket pedig megszüntetik. Az Országgyűlés június 9-én fogadta el a Polgári perrendtartásról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények ilyen értelmű módosítását. Kovács Kázmér ügyvéd, a Magyar Autóklub (MAK) jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke pénteken az MTI-nek azt mondta, hogy a MAK üdvözli a módosítást, ugyanakkor megkésettnek tartja. 

A bírósági eljárások alapja, hogy azok, akik nem fizették meg a parkolási összeget, pótdíjbefizetési felszólítást kaptak. A befizetés után egy nyugta igazolta, hogy a tartozást kiegyenlítették az autósok; ezt a nyugtát kérik a társaságok több év távlatából, amivel az autósok nagy része már nem rendelkezik, ezért kerülnek bíróságra az ügyek - fejtette ki Kovács Kázmér.

A határidő eddig is egy év volt, de elévülési jellegű, azaz megszakadhatott, most pedig feltétel nélkül jogvesztő, azaz semmilyen címen nem szakadhat meg. A törvénymódosítás kimondja: bírósághoz csak akkor lehet fordulni ilyen ügyben, ha a parkolástól az ügy bíróságra adásáig nem telik el egy évnél több. A jelenleg tárgyalt, de egy évnél régebbi ügyeket a bíróságok nem tárgyalják tovább.

Kovács Kázmér parkolási bírságok Autóklub Alkotmánybíróság bíróság
Kapcsolódó cikkek