Közélet

Magyarokkal dicsekszenek a szlovákok! Kisebbségi jogok kétarcú kommunikációja?

Dél-Szlovákiában magyarul tudó hivatalnokok és rendőrök is dolgoznak – derül ki a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának szlovákiai alkalmazásáról szóló, a pozsonyi kormány által nemrég elfogadott jelentésben.

A dokumentum – amelyet a külügyminisztérium állított össze az egyes szaktárcák által megküldött anyagok alapján – azt sugallja, hogy ez a kormányzat tudatos politikájának eredménye.

A több tucat példát és statisztikai adatot felvonultató vaskos dokumentum azt kívánja bemutatni, Szlovákiában mennyire komolyan veszik a kisebbségi jogokat. A jelenlegi jogállás alapján viszont az a hivatalnok vagy köztisztviselő, aki tud magyarul, csak azért beszéli a kisebbségi nyelvet, mert magyar, nem pedig azért, mert ezt törvény vagy rendelet írná elő neki.

Az nem előny egy körzeti vagy kerületi hivatali poszt betöltése esetén, ha valaki tud magyarul – nyilatkozta az Új Szónak Berényi József volt külügyi államtitkár. A kormány politikájára jellemzőek a kettős kommunikáció elemei: a lehető legszebb arcát próbálja mutatni Strasbourg felé.

Berényi József kisebbségi jogok Strasbourg
Kapcsolódó cikkek