Közélet

Szövevényes jobb és bal: ki, hol, miben érdekelt? Mutyi a diagnosztikában?

Az adófizetőknek joguk van tudni, hogy az adóforintjaikból kiket támogatnak fideszes vezetésű önkormányzatok egészségügyi intézményeken keresztül, ezért az MSZP felszólítja a fideszes vezetésű önkormányzatokat, hozzák nyilvánosságra a Diagnosticum Zrt.-vel kötött szerződéseket, valamint minden olyan szerződést, amelyet az Orbán Viktor bizalmasához, Kékessy Dezsőhöz köthető üzleti körökkel írtak alá - közölte Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-vel. - idézi a Hírszerző a távirati irodát.

"A minap nyilvánosságra került ötmilliárdos gyanús diagnosztikai mutyi után bebizonyosodott, hogy az egészségügy igenis üzlet a Fidesz számára, csak az a lényeg, hogy hozzájuk közel álló cégekhez kerüljenek a közpénzek" - fogalmazott a szocialista politikus.

Török Zsolt elmondta: Kékessy Dezső neve nem először szerepel Orbán Viktor és üzleti ügye kapcsán, hiszen ő volt az, aki "cégein keresztül megvásárolta jóval a többszöröséért Orbán Viktor V. kerületi lakását, és ő volt az, akit Orbán Viktor személyes kérésére neveztek ki Magyarország párizsi nagykövetének".

A kormánypárti politikus szerint a fideszes megyei vagy városi önkormányzati egészségügyi intézmények úgy írtak ki diagnosztikai pályázatokat, hogy azokat kizárólag a Diagnosztikum Zrt. által forgalmazott termékek, szolgáltatások megvásárlására lehet csak felhasználni.

A Hírszerző korábbi cikke szerint mintegy ötmilliárd forint értékben nyert pályázatokat az elmúlt majdnem egy évben a fideszes vezetésű önkormányzatok által üzemeltetett vidéki kórházak laborjainak teljes vegyszerbeszerzésére a Diagnosticum Zrt., amely egyik résztulajdonosa egy négymilliárd forintos ipari kémkedés ügyben érintett kft-nek, a Diachemnek.

A Diachem Kft. több szálon is kötődik Fidesz-közeli üzleti körökhöz; a szálak annak az Orbán Viktor családjának tokaji vagyonszerzése ügyében felbukkant Kékessy Dezsőnek a hozzátartozóihoz vezetnek, aki az Orbán-kormány idején Magyarország párizsi nagykövete volt. Mint arról elsőként beszámoltunk: a Diachem tulajdonosai között van a Szárnyék Kft., amelynek egyik tulajdonosa Kékessy lánya, a cégnyilvántartás szerint Ausztriában élő Catherine Kékessy, de a tulajdonosok között van az egykori nagykövet másik lánya, Kékessy Piroska Barbara, valamint Kékessy Dezső fia, Georges Sándor Kékessy is.

Ám amint arról a HVG nyomán a héten a Hírszerző beszámolt: a Diachem-ügyben közvetlenül vagy közvetve érintett céghálóban nem csupán a Kékessy-család egyes tagjai, de a baloldali kötődésűként ismert üzletember-ügyvéd, Nyíri Viktor is érdekelt. A Nyíri érdekeltségébe tartozó, Luxemburgban bejegyzett N.V. Investment SA idén februárban szállt be az alkalmazottai révén a VPOP által májusban leleplezett ötmilliárdos ipari kémkedési ügybe keveredett Diachembe.

mutyi MSZP egészségügy Fidesz
Kapcsolódó cikkek