Közélet

Benyújtotta lemondását a miniszterelnök - ismét válság Belgiumban

Belgium ismét politikai válságba merül: Yves Leterme miniszterelnök felajánlotta a lemondását, miután nem sikerült több hatáskört átruháznia a régiókra.

Leterme-t márciusban kilenc hónappal a választások után nevezték ki miniszterelnökké; az akkori huzavona során sokan már azt hitték, hogy a hagyományosan megosztott Belgium felbomlik - írja a Financial Times. Akkor – négy hónapja – Leterme július 15-ét tűzte ki a francia- és a holland ajkú régiók számára határidőnek, hogy megegyezzenek az államreform ügyében.

Eközben nyújtotta be teljesen váratlanul Albert királyhoz a lemondását. Arról még nincsen hír, hogy a király elfogadja-e azt; várhatóan számos politikussal egyeztet döntése előtt.

Didier Reynders pénzügyminiszter – és egyes spekulációk szerint a következő miniszterelnök – elmondása szerint Leterme flamand kereszténydemokratái nem tudtak egy olyan alkotmányreformmal előállni, ami a franciaajkúak számára is elfogadható lett volna.

További megoldás lehetne Leterme meggyőzése, hogy maradjon kormányfő, és tartsa fenn az ötpárti koalíciót; illetve az új választások kiírása is szóba jöhet. Igaz, utóbbival a jelenlegi kormánypártok nem biztos, hogy jól járnának.

reynders leterme Belgium
Kapcsolódó cikkek