Közélet

Drákói szigor: tilos szemetelni és hányni a prágai utcákon

A szemetelőket is bünteti a prágai rendőrség A cseh főváros rendőrsége immár nemcsak közlekedési vagy parkolási kihágásokat bünteti, hanem a szemetelést is megtorolja, mégpedig keményen.

A bírság kiszabásánál nincsenek tekintettel arra, hogy honfitársukról vagy külföldiről van szó, július 1-jétől egy cigarettacsikk eldobása, vagy a járdára köpött rágógumi miatt 40 eurónak megfelelő összeget hajtanak be, kíméletlenül.

A Handelsblatt külön is figyelmeztet, hogy pórul járhat az, aki vitatkozni próbál: ha feljelentés lesz a dologból, akkor az eljárás és a büntetés teljes költsége elérheti az 1200 eurót.



A szigorítás bizarr módon egy dohányzás-ellenes kampánynak is árthat, mert a „Dobd el…” kezdetű felszólítást immár nem lehet szó szerint értelmezni. Büntetni rendeli az új városi rendtartás emellett a galambok etetését, akkor is, ha az utcán elmajszolt szendvics maradványát – a szemétbe dobás helyett – osztja meg valaki a madarakkal. Ugyancsak bírságolják azt, aki utcán fogyaszt alkoholt. Ha pedig valaki a sörivás egyik fellegvárának tekintett cseh fővárosban – egy kiadós italozás után – az utcán könnyítene magán, a végképp magára vessen. Az eljárás egyik hibájának tartják, hogy idegen nyelvű felszólítások és tilalmak egyelőre nincsenek kitéve nyilvános helyeken.

A külföldiekre mereven alkalmazzák azt az elvet, hogy „a jogszabály nem ismerete nem mentesít a következmények alól”.
A prágaiak körében óriási tetszést váltott ki a kampány és a rendőrségi fellépés szigorítása, mert legtöbbjüknél a város vezetését illető az első számú panasz a tisztaság hiánya. A városháza számára a legfőbb gondot az jelenti, hogy nincs elég rendőr, aki az új feladatkörnek is eleget tudna tenni.

Prága szemét madarak hány rendőr
Kapcsolódó cikkek