Közélet

Mi fenyegeti az Olimpiát? Komolytalan terroristák?

Egy interneten közzétett videóban az eddig kevéssé ismert Turkesztáni Iszlám Párt felelősséget vállalat több Kínában végrehajtott merényletért és további támadásokat ígért az Olimpia idejére. A Time magazin összeállítása.

A YouTube-on látható videóban a magát a Turkesztáni Iszlám Párt vezetőjének nevező Seyfullah kijelenti: csoportja felelős több korábbi merényletért, amelyek összesen öt áldozatot követeltek Kínában. A háromperces videóra a terrorista-elhárításra specializálódó washingtoni Intelcenter hívta fel a figyelmet, a fenyegetést azonban Kína és a külföld is szkeptikusan fogadta. A kínai hatóságok kijelentették: a filmen említett robbanásoknak nincs közük az iszlám szervezethez – írja a Time.

"Az az érzésem, hogy az akció a médiának szól" – jelentette ki Nicholas Becquelin a Human Rights Watch Kína-elemzője. Becquelin szerint az említett csoport már több fenyegető tartalmú videót tett közzé, de még nem bizonyosodott be, hogy valódi tevékenység is rejlene a felhívások mögött.

Az ujgur népcsoport, akinek nevében a terroristák fellépnek mintegy kilenc millió tagot számlál, akiket Kína mindig is másodrendű állampolgárnak tekintett. A hatóságok a videót egy szakadárcsoportnak tulajdonítják, amely Kelet-Turkesztán néven szeretne önálló államot alapítani. Ebben az évben körülbelül hatvan embert tartóztattak le Kínában terrortevékenység előkészítése miatt. Köztük tizenöt ujgur hosszabb idejű börtönbüntetést kapott, kettejüket pedig kivégezték merénylet tervezése miatt.

fenyeget merénylet Kína olimpia terror
Kapcsolódó cikkek