Közélet

Dílerek, pusherek, depóztatók - Magyar heroinpiaci körkép

Nem dézsmálják meg a heroint, és néha még az adósságot is elengedik - egy heroinista szerint ezért kedvelik a drogfogyasztók a vietnami dílereket. Az origo.hu az Afganisztánból a Balkánon át érkező heroin útját követte Budapest utcáin.

Négy nap alatt hat kábítószerrel kapcsolatos haláleset történt Budapesten. A héten Miskolcon is meghalt két heroinista.

A rendőrségnek nincs elég ereje ahhoz, hogy felderítse a drogot terjesztő szervezett bűnözői hálózatokat - mondta Németh Zsolt, a Rendőrtiszti Főiskola tanára az Inforádiónak. Németh szerint rendszeres tapasztalat, hogy a nyomozók néhány hónapnyi kemény munka után kifulladnak. A rendőrség túlterhelt, a titkosszolgálati módszereket igénylő munkához nincs se elég idő, se pénz - állítja a Rendőrtiszti Főiskola tanára.

Egy heroinista lány az origo.hu-nak elmondta, a vietnami dílerekkel általában könnyebb kijönni: ők nagyobb tételben tartanak drogot maguknál, mint a magyarok, és a beszerzőiktől kapnak bőven anyagot saját használatra, ezért nem csippentenek le a vevőiknek szánt pakkokból, mint ahogy azt mások teszik. A heroinhasználó lány szerint előbb-utóbb minden díler "bedől", azaz elfogják. A pusherek, vagyis azok a kisstílű árusok, akik maguk is használnak drogot, rendszerint elkezdik "elnyomni a hasznot", elvesztik az éberségüket, feltűnővé válnak. A kuncsaftokat ugyanakkor rosszul érinti, ha nyoma vész a megszokott dílerüknek. Ha a droghasználók rátalálnak egy olyan dílerre, akinél állandó az ár és az adag nagysága, nem szívesen fordulnak máshoz, még akkor sem, ha egyébként a heroinisták általában több forrásból is tudnának kábítószert szerezni.

A heroin török és délszláv közvetítéssel érkezik Budapestre a Balkánon át Afganisztánból. A terjesztői kör az utóbbi években egyre szervezettebbé vált, a munkamegosztás pedig kidolgozottabb lett - áll a Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ legfrissebb éves jelentésében. Különféle szerepek alakultak ki a drogüzletben: van olyan ember, aki az anyagi eszközöket biztosítja, van szervező, futár, nagybani elosztó, depóztató nagybani elosztó és kis tételben árusító díler.

A budapesti utcán főleg magyarok, arabok és vietnamiak árulnak, a BRFK kábítószerellenes szolgálatának vezetője szerint. A heroin grammját 10-13 ezer forintért árulják, de amit grammnak hívnak, valójában kevesebb: 07-0,9 gramm. A fogyasztók általában 3000 forintért kapható, 0,1 grammos pakkot vásárolnak, ami egy komolyabb függőnek nem elég egy napra sem. Néha a díler elviszi a pénzt, de nem hoz cserébe semmit, máskor tiszta homok van csak a csomagban.

"Minden egyes beszúrás játék az élettel" - állítja a BRFK kábítószerellenes szolgálatának vezetője. A herointúladagolás egyik lehetséges oka, ha a drog tisztább annál, mint amit a használó megszokott. Ez könnyen előfordulhat, mert az utcán kapható szer herointartalma nagyon ingadozó. 2006-ban 25-en haltak meg illegális szerhasználat miatt Magyarországon, közülük 22-en heroint lőttek be maguknak.

Míg a drogos halálesetek száma a korábbi évekhez képest csökkent, évről évre több heroinhasználó volt az áldozatok között - derül ki a Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ tavalyi jelentéséből.

heroin díler pusher
Kapcsolódó cikkek