Közélet

Elpusztult az egyik legismertebb természeti csoda - Galéria

Az Arches Nemzeti Parkot a turisták különleges köképződményei miatt látogatják évtizedek óta. Lehetséges azonban, hogy a forgalom csökkeni fog, miután leomlott a legismertebb és legtöbbször lefotózott kő-ív.

A Utah államban található Arches Nemzeti Parknak már a neve is mutatja: elsősorban különleges formájú kőalakzatival vonzza a turistákat. Mind közül leghíresebb a Wall Arch, egy keskeny kőhídra emlékeztető képződmény, amelyet minden látogató lencsevégre kap. Pontosabban csak volt a legismertebb, néhány napja ugyanis a park vezetői észlelték: a kőhíd leomlott, csak két "pillért" hagyva maga után – írja a FOXNews.

A tíz méter magas, huszonegy méter széles alakzat a tizenkettedik legnagyobb volt a park kétezer kő-ívje között. A nemzeti park igazgatója szerint természetes, hogy időnként leomlik egy-egy kőszobor, a Wall Arch pusztulását pedig még több követheti. Legutóbb 1991-ben fejezte be pályafutását egy a közelben lévő, Landscape Arch nevű képződmény.. A mostani omlás miatt a turisták egyelőre nem közlekedhetnek a népszerű Devil’s Garden Trailen (ördög kertje ösvény), amelyet még nem tisztítottak meg a kőzetdaraboktól. Az ösvény valószínűleg hamarosan újra használható lesz, bár a helyi geológusok újabb, a feszültségből eredő repedéseket fedeztek fel a környező köveken.


[enews_gallery id='489878']

nemzeti park erózió
Kapcsolódó cikkek