Közélet

Kit érdekelnek a veszélyeztetett fajok? Bush új ötlete vihart kavart

Néhány hónappal mandátuma vége előtt az amerikai elnök újra felborzolta a demokraták kedélyét. Tervei szerint a jövőbeni építkezéseknél nem kérnék ki a szakértők véleményét arról, veszélyeztet-e valamilyen fajt a terv.

Az elmúlt harmincöt évben kötelező gyakorlat volt, hogy az autópályák, gátak, egyéb építkezéseket megelőzően a kormány szakemberei megvizsgálják a projekt megvalósításának környezetre gyakorolt hatásait. A jövőben erre nem lenne lehetőségük, sőt, azt sem kellene figyelembe venni, hogy a fejlesztés a globális felmelegedés szempontjából mit jelent – számol be az AP.

A demokraták és a környezetvédők heves ellenkezéssel fogadták Bush tervét, a belügyeket felügyelő minisztérium vezetője "komolyan aggódik". Barbara Boxer, a Szenátus környezetvédelemért felelős bizottságának vezetője ennél továbbmegy: szerinte törvénytelen az elnök terve. Az ellenzők szerint a tervezett változtatás szabadságot ad a szövetségi intézményeknek annak eldöntésére, hogy figyelembe veszik-e a veszélyeztetett fajokról szóló törvényt. Emellett az új szabályozás kiskaput nyitna az üvegházhatású gázok kibocsátásának eltitkolására.

A Pacific Legal Foundation vezetője szerint ugyanakkor éppen itt az ideje a veszélyeztetett fajokról szóló törvény módosításának. A decentralizált kormányzatot pártoló társasága elnöke úgy nyilatkozott: a törvény még a leggondosabban előkészített projektek megvalósulását is megakadályozta és az elmúlt időszakban szabályozási rémálommá vált.

Ha a Bush-féle javalatot megszavazzák, leszűkül azoknak a tényezőknek a listája, amelyek a környezetre károsnak tekinthetőek. Az állatvédőknek és szakértőknek hatvan nap alatt kell véleményt formálniuk a tervezett projektekről. Ha ennyi idő alatt nem képesek döntést hozni, az építkezés megkapja az engedélyt.

környezetvédelem globális felmelegedés állatvédő környezetvédő veszélyeztetett
Kapcsolódó cikkek