Közélet

Meghülyült magyar turulok ellen szlovák kettőskeresztek - Slota beindult

Legutóbb Losoncon avattak fel „szlovák“ kettős keresztet a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetői, a közeljövőben további monumentális emlékművek emelését tervezik.

Ján Slota pártelnök javaslatára az SNS elnöksége idén januárban Csörgőn, a szlovák-magyar határ mellett döntött úgy, hogy 2008 a „szlovák kettőskereszt“ éve lesz - írja a bumm.sk.

„Szlovák kettős kereszteket fogunk felállítani egész Szlovákiában, délen is, hogy ne kelljen azt bámulnunk, ahogy Dél-Szlovákia felett meghülyült magyar turulmadarak röpködnek“ – magyarázta januárban Slota, miért van szükség az emlékművekre. Anna Malíková-Belousovová hasonlóképpen nyilatkozott: „Kettős kereszteket fogunk állítani – nemzeti államiságunk ezen szimbólumait, hogy ne totemszerű turulok ijesztgessenek itt bennünket.“

Belousovová szerint a kettős keresztekkel egyértelműen kijelölik a szlovák területeket, „a kettős kereszt éve“ pedig szimbolikus értelemben azt is jelenti, hogy pártja így fejezi ki még nagyobb mértékben prioritásait: a nemzeti és állami érdekek védelmét. „Hiszen a második legerősebb kormánypárt vagyunk“ – tette hozzá az alelnök.

Jan Slota turul kettőskereszt
Kapcsolódó cikkek