Közélet

Tízezrek hajtották Talmácsit Brnóban

Negyedik helyen végzett Talmácsi Gábor a gyorsasági-motoros világbajnokság 125 köbcentis kategóriájának csehországi futamán. A világbajnokot tízezrek kísérték el brnói versenyére.

Talmácsi Gábor új sisakban állt a Cseh nagydíj rajtjához. Az új fejvédővel a magyar szurkolóknak kedveskedett a magyar versenyző, valamint a nagy feltalálóinknak akart emléket állítani.A sisakon helyet kapott a Neumann-féle számítógép, Irinyi és a gyufa, Bíró László golyóstolla, a Bánki–Csonka karburátor, a Szent-györgyi Albert által felfedezett C-vitamin és a Rubik-kocka. – Sokan a világban nem tudják, hogy ezek a mindennapjainkban sokat használt dolgok magyarokhoz köthetőek, erre szeretném felhívni honfitársaim és a világ figyelmét – mondta Talmácsi. Brnóban már hagyománynak számít, hogy a C szektorban szinte csak magyar szót lehet hallani. Több tízezer honfitársunk kel útra a Cseh Nagydíj idején, hogy megnézze a motogp sztárjait. Az élő magyar zászló az idén is hatalmasra sikerült, még a tavalyi méreteket is felülmúlták a piros-fehér- zöldben pompázók. Őrszemek távcsövön figyelték, hogy mikor közeledik Talmácsi, és amikor feltűnt a magyar világbajnok, hangrobbanás kísérte végig a kanyarban.

Talmácsi az élről rajtolt a brnói futamon, de az első kanyarba negyedikként fordult be. Ezt követően hosszú körökön át öldöklő küzdelem folyt az első helyért, amitől Bradl ellépett. Az összetettben vezető Di Meglio is elszakadt a harmadik helyért csatázó bolytól. Olive, Talmácsi és Terol vívott a pódiumos helyezésért, ebből a küzdelemből Olive jött ki a legjobban, míg Talma a negyedik helyen ért célba. A befutónál Bradl, Di Meglio, Olive, Talmácsi volt a sorrend. Az összetettben a francia Di Meglio nagyon megerősítette vezető helyét, Talmácsi a negyedik a pontversenyben.

– Nagyon szerettem volna nyerni a lelkes magyar szurkolók előtt, de ez ma nem jött össze. Nem tudtam Bradllel tartani a lépést, az ő motorja pokolian gyors volt. Sajnálom, hogy Di Meglio is előttem végzett, így növelni tudta összetettbeli előnyét velem szemben. A motorban ma ennyi volt, én mindent megpróbáltam, a következő futamon jobbak leszünk. A magyar publikum csodálatos volt, fantasztikus ilyen közönség előtt versenyezni. Köszönöm nekik a biztatást, a magyarok a legjobb drukkerek a világon – mondta lapunknak Talmácsi Gábor. Talmát a helyszínen biztatta Erdei Zsolt profi ökölvívó-világbajnokunk is. A két kiváló sportember jó barátságban van, Madár elismerően veregette meg Talmácsi vállát a futam után. Talma rögtön ugratni is kezdte Erdeit, amikor az Aspar Team boxában voltak, Gábor körbemutatott, és mondta, hogy „Nézd meg, ilyen a boksz!” A következő Motogp-hétvégét az olaszországi Misanóban rendezik két hét múlva.

AS-->

hajt Tízezrek Brno Talmácsi
Kapcsolódó cikkek