Közélet

A szerelmi vallomás vonzóbbá tesz – tanácsok tudományos alapon

Egy kétszázharminc főt felvonultató új tanulmány kimutatta: ha valaki kifejezi vonzalmát irántunk, azt nagyobb eséllyel találjuk vonzónak mi is. A kutatók szerint az adatok segítenek elkerülni a fölösleges csalódásokat.

Talán nem meglepő, hogy a szemkontaktus és a mosoly segít leginkább abban, hogy a partner vonzónak találjon valakit. Ezt mindenesetre most az Aberdeeni Egyetem pszichológusának és kollégáinak tanulmánya is megerősítette – tudósít a BBC. A Psychological Science-ben megjelenő kutatás keretében kétszázharminc férfit és nőt kértek meg arra, nézzék meg az eléjük tett kártyákat, amelyeken különböző emberek különböző arckifejezésekkel szerepeltek.

A kísérleti alanyoknak ezután értékelniük kellett a látottakat. Ennek eredménye alapján a elmondható: a vonzás egyik kulcskérdése, hogy látszólag mennyire pozitívan viselkedik valaki velünk szemben. A szemkontaktust tartó, mosolygó arcok nagyobb eséllyel nyerik el a szimpátiánkat, mint a semleges kifejezések. Ugyanígy elmondható, hogy ha valaki azt hallja a másiktól, hogy az vonzódik hozzá, valószínűleg ő maga is jobb véleménnyel lesz a széptevőről.  A pszichológus szerint ennek oka, hogy részben saját vonzerőnket is felmérjük azáltal, hogy értékeljük: mások hogyan viszonyulnak hozzánk.

Jones úgy vélte: kutatása segíthet a kellemetlen helyzetek, fölösleges csalódások elkerülésében. Az eredményeknek megfelelően a partnerek a fizikai vonzerő és a másik iránt mutatott érdeklődés együttes értékelésével dönthetik el, érdemes-e további energiát szánni az illető meghódítására.

vonzó mosoly szerelem
Kapcsolódó cikkek