Közélet

Csúcstalálkozóra mentek a romák

Kedden Brüsszelben az első európai roma csúcstalálkozón a formálódó Európai Roma Stratégia (ERS) tartalmáról tárgyaltak az uniós intézmények és a nemzetközi roma civil szervezetek vezetői - közölte a Roma Sajtóközpont.

Lévai Katalin, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője az oktatás jelentősségét és a roma értelmiség kialakulásának fontosságát emelte ki,

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselője pedig az európai romák lakhatási és oktatási helyzetéről tárgyalt a francia lakásügyi és vidékfejlesztési miniszterrel és az Európai Bizottság kultúráért és oktatásért felelős biztosával. Az Európai Parlament még januárban fogadta el nagy többséggel a stratégiáról szóló parlamenti állásfoglalást.

A dokumentum öt kiemelten kezelendő területet jelölt meg: oktatás, foglalkoztatás, egészségügy, lakhatás, hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem, és sürgette az Európai Bizottságot (EB), hogy a tagállamokkal együttműködve alakítson ki eredményes, európai szintű Roma Integrációs Stratégiát.

Az EB júliusra készített egy jelentést, amelynek alapján most a továbblépés lehetőségeit igyekeznek feltérképezni a mintegy négyszáz fő részvételével tartandó tanácskozáson.
Az EB és a soros francia elnökség által kezdeményezett csúcstalálkozót José Manuel Barroso, az EB elnöke nyitotta meg, ezután Soros György, a Nyílt Társadalom Intézet és a Soros Alapítvány elnöke mondott vitaindító beszédét. A tanácskozás alkalmából Lévai Katalin, az EP Szocialista képviselőcsoportjának romaügyi szóvivője és Teleki László szocialista országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben.

Lévai kiemelte az oktatás jelentősségét és a roma értelmiség kialakulásának fontosságát, mely szerinte példával szolgálhat az egész roma társadalom számára. Lévai szükségesnek nevezte, hogy mielőbb létrejöjjenek a roma civil szervezetek, mert a munkájuk erősíti a roma társadalom jogtudatát és jogbiztonságát. Teleki kijelentette szerint a magyar kormányzat három éve jelentős pénzeszközöket különít el a roma társadalom gondjainak enyhítésére és szólt a cigánytelepek, illetve a mélyszegénység felszámolására tett kormányzati erőfeszítésekről is.

Járóka Lívia, a Fidesz-MPSZ néppárti képviselője a találkozó nyitó fórumán az európai romák lakhatási és oktatási helyzetéről tárgyalt Christine Boutin francia lakásügyi és vidékfejlesztési miniszterrel és Jan Figellel, az EB kultúráért és oktatásért felelős biztosával. A találkozón szó esett arról is, hogy gyakran sérülnek a vándorló romák választáshoz és oktatáshoz fűződő jogai.

A kényszer-kilakoltatások kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen a megfelelő alternatív lakhatási lehetőségek biztosítása. Jan Figgellel Járóka az oktatási deszegregáció felgyorsításának lehetséges módjairól tárgyalt. A magyar képviselő elmondta: bár európai rendelkezések tiltják a tanulók faji vagy etnikai alapú elkülönítését, több tagállamban is súlyos problémák mutatkoznak a jogszabályok végrehajtásában.

A megbeszélésen szó esett az óvodai oktatás és az átképző programok kiterjesztésének szükségességéről és a roma gyermekek jogellenes fogyatékossá nyilvánításának problémáiról is. Mohácsi Viktória, az EP liberális frakciójának a képviselője a csúcs kapcsán azt közölte: csaknem tízmillió európai várja a jogszabályalkotást, amely valódi integrációt jelenthet számukra. Mohácsi szerint az EU Alapjogi Ügynökségének jelentései is alátámasztják, hogy a diszkrimináció egyik legveszélyesebb formája az oktatási szegregáció.

A csúcs alkalmából televíziós kerekasztal-beszélgetést is tartanak az EP tévécsatornáján, amelyen két magyar szereplő is jelen van: Lévai Katalin és Ürmös Andor, a szociális tárca Roma Integrációs Főosztályának vezetője. A budapesti székhelyű Európai Roma Jogok Központjának vezetői (ERRC) kiáltványt fogalmaztak meg a csúcstalálkozóra, melyben többek közt arra szólítják fel az uniós intézményeket, hogy biztosítsák a tagállamokban az antidiszkriminációs elvek megvalósulását.

roma Járóka Brüsszel
Kapcsolódó cikkek