Közélet

Göndör: Ellopták a miniszterelnök sajtóban megjelent írását

Parlamenti vitanapot kezdeményeznek a szocialisták Gyurcsány Ferenc Megegyezés című írásáról. A kormány így kívánja megvitatni az Országgyűlés előtt a miniszterelnök által készített politikai dokumentumot – derült ki a házbizottság csütörtöki ülését követően, amikor a résztvevők tájékoztatták a sajtó képviselőit.

A Fidesz hétfőhöz hasonlóan ismét szerette volna elérni, hogy a következő – jövő hétfői – parlamenti ülésen napirendre kerüljön a programról történő szavazás, ám ehhez négyötödös támogatás kellett volna, ami csak a szocialista frakció egyetértésével történhetett volna meg. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, házbizottsági tagja szerint mindez azt jelenti, hogy a miniszterelnök beismerte, nincs többsége a parlamentben, ezért nem vállalja a programja megmérettetését.

Ez nem egy kormányprogram! – hangsúlyozta szintén a házbizottság ülését követően Göndör István, az MSZP bizottsági tagja. Ellopták a miniszterelnök sajtóban megjelent írását – utalt a szocilista frakcióvezető-helyettes arra, hogy a miniszterelnök programját a Fidesz kívánja megszavaztatni a Házzal.

A mai fejleményektől függetlenül hétfőn dönthetnek úgy a képviselők, hogy sürgősséggel tárgyalják meg az ellenzéki javaslatot, ez esetben egy hónapon belül lehetne szavazni. Göndör István ugyanakkor az ügyrendi bizottságban akarja megvitatni, hogy ez a szavazás egyáltalán kiírható-e. A képviselő hozzátette, az ellenzéknek lesz módja, hogy a Megegyezésben foglaltakkal kapcsolatban kifejtse álláspontját, méghozzá az adótörvények, továbbá a költségvetési törvények megvitatása során, hiszen mindkettőre vonatkozik a dokumentum.

szavazás Megegyezés házbizottság
Kapcsolódó cikkek