Közélet

Ismét csatatérré változott Budapest központja - Összefoglaló

Szombat délután csatatérré változott a főváros központja, miután a rendőrség és a szélsőjobboldali tüntetők többször is összecsaptak a Deák tér - Szabadság tér között illetve a hatodik kerület több utcájában

Ismét nagy mennyiségű könnygázt vetett be a rendőrség, ezúttal az Izabella utcában, egy 100-150 fős törő-zúzó csoport megfékezésére - jelentették az MTI tudósítói szombat este a helyszínről. A rendbontók ezt megelőzően az Andrássy úton a Hősök tere felé vonulva szétvertek mindent, ami a kezük ügyébe esett, autókat rongáltak meg. Az Izabella utcában sittet öntöttek az útra, a rendőrök ezt követően könnygázgránátokkal kezdték lőni a Szondi utca felé menekülőket. Az összecsapások, valamint a rendőri akciók és lezárások miatt megbénult Budapest belvárosa, a 4-6-os villamosok sem közlekedtek.

A rendőrség estig nyolc embert állított elő a szombati, budapesti rendzavarások helyszíneiről - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. Kitért arra: megkerült az a rendőrségi pisztoly, amelyet még a Szabadság téren veszített el egyik kollégájuk. A rendbontók feltörtek egy rendőrségi teherautót, amelyen technikai eszközöket szállítottak, a járműből 18 védőpajzsot vittek el - mondta a szóvivő.

Korábban megtámadták a Kossuth térről hazafelé tartó chartásokat a radikálisok a Szabadság tér környékén szombat délután - jelentették az MTI tudósító a helyszínről.

Szabadság téren oszlatott tömegből több száz főt a téren álló templomba toltak és a tüntetők elbarikádozták magukat. A tüntetők fél nyolckor hagyták el a templomot. Az Andrássy út elején három-négy tűzcsapból ömlik a viz. A tünetők padokat, kukákat és az út közepére torlaszolták.

A 2-es metró Deák téri megállójában egy tüntető könnygázgránátot robbantott, ezért a rendőrség kiürítette a megállót. Az Arany János és a Hercegprímás utcánál a tüntetők felgyújtottak egy rendőrautót. A rohamrendőr csapatok a térről délután fél hétkor kiszorították a tüntetőket és a környező utcákba terelik őket. Háromnegyed hétkor megindult a vízágyú az Arany János utcánál, ekkor már a Bajcsy Zsilinszky utcán rohantak a rendőrök és üldözték a tüntetőket.

Tudósítóink délután hat óra körül összecsapásokról adtak jelentést a budapesti Szabadság térre vonult szélsőjobboldali tüntetők és a rendőrség egységei között. A Szabadság téren összegyűlt tüntetők először cipőkkel, kövekkel dobálják a szélsőjobbos tüntetők a Szabadság téri szovjet emlékművet, majd megkísérelték szétszedni a teret védő kordont. Ötven rohamrendőr vonult a térre tüzoltókészülékekkel, gumilövedékek kilövésére alkalmas fegyverekkel. A rendőrök hamar kiszorították a tömeget a környező utcákba, könygázzal és füstbombákkal lőtték a tüntetőket.

A tömegben, amely nem sokkal korábban indult a Hősök terétől, ott volt Vona Gábor, a Jobbik elnöke, Budaházy György és Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye tiszteletbeli elnöke is.

Az MTI tudósítóinak becslése szerint mintegy ezren vonultak a Magyar Televízió székháza elé, a szervezők két-háromezer emberről beszélnek. Toroczkai László az indulás előtt azt mondta, hogy harcosokat lát a Hősök terén, akik megmentik Magyarországot, s a harcra a hívószót Gyurcsány Ferenc kormányfő és Kolompár Orbán roma vezetőt adta ki. Arról is beszélt, ha eljön az idő, nem fél azt mondani, hogy vonuljanak a Parlamenthez.

Budaházy György arról szólt, hogy ez a nap a "számháború napja", de a Hősök terén többen vannak, mint a "zsidó-cigány összeesküvésen" részt vevők. Azt is bejelentette, hogy ingyen a tüntetők rendelkezésére bocsátanak fekete maszkokat és a könnygáz elleni törlőkendőket. A felvonulás közben a tüntetők közül körülbelül tízen levizelték az útba eső, rácsokkal védett terézvárosi MSZP-irodát. Az esetet a rendőrök tétlenül szemlélték.

Budapest rendőrség Budaházy csata
Kapcsolódó cikkek