Közélet

Nehezen ír angolul? A professzor ötlete megoldhatja a problémát

A Londoni University College fonetika professzora érdekes ötlettel borzolja a nyelvőrök idejét. Az oktató szerint fölösleges nehézségeket okoz, hogy az angol szavakat a kiejtéstől elérően kell írni, ezért új, fonetikus helyesírást vezetne be.

Wells professzornak elegendő tere lehet tervei bemutatására, ugyanis ő a helyesírási kérdésekkel foglalkozó Spelling Society elnöke. A professzor szerint fölösleges terhet ró az angolul tanuló diákokra, hogy minden szó helyesírását külön meg kell tanulniuk. A The Registernek adott nyilatkozatában a fonetika tanár kijelentette: a finn gyerekeknek sokkal könnyebb a dolguk, hiszen ha megtanulták a betűket, a kiejtés alapján könnyen leírhatnak bármilyen szót.

Az elképzelés szerint a jelenlegi give forma helyett az adni szó angol változatát a jövőben givnek, a rivert rivvernek kellene írni. Emellett az amerikai kiejtési szabályok szerinti hangzást is bele kellene kalkulálni az új helyesírási szabályokba. Wells szerint az e-mail és sms társalgások írásmódja mutatja meg, milyen irányt kellene követnie az angol nyelvnek. Ebből kiindulva a fonetika szakértő attól sem riad vissza, hogy kijelentse: itt az ideje elfelejteni az aposztrófot, ami helyett egyszerűen egy szóközt kellene hagyni. Így például az it is rövid változata és az it’s birtokos szerkezet egyformán its-ként jelenne meg.

nyelv írás angol
Kapcsolódó cikkek