Közélet

Totális közúti ellenőrzés: mindent látnak majd a kamerák

Olyan informatikai rendszer kiépítését tervezi a Nemzeti Közlekedési Hatóság, mely a közutakon kivétel nélkül kiszűrné a szabálytalankodókat - értesült a Népszabadság.

A közúti közlekedési elektronikus ellenőrzési rendszer (KKEER) teljes fegyverzetével 2010-ben állna szolgálatba, feladatai egy részét azonban már jövőre ellátná. A sztrádadíjfizetés ellenőrzését ugyanis már 2009 januárjában átveszi az NKH az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-től.

Alig több mint három hónap múlva az NKH saját és a valamennyi hazai gépjármű adatait tartalmazó Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) adatbázisával is összevetik. Az új rendszer egy kiskaput azonnal bezár: aki eddig az ÁAK járműkategóriák azonosítására képtelen elektronikus rendszerében mondjuk egy motorkerékpár sztrádadíjának megfizetése után teherautójával büntetlenül autózott a fizetős autópályákon, januártól azonnal megbukik, mert a KKEER átlát a trükkön, és már postázzák is a bírságot - írja a hirado.hu a Népszabadság cikke alapján.

A KKEER kamerái kiszűrik a gyorshajtókat is, aki a fővárosból a Balatonra megy, akár tucatnyi helyen találkozhat majd sebességmérő kamerával. Igaz, ezek nem az átlag-, hanem a pillanatnyi sebességet mérik majd és képesek lesznek különbséget tenni a járműkategóriák között.

Mindemellett a rendszer figyel majd a járművek okmányainak érvényességére is: a leolvasott rendszám alapján ellenőrzik a kamerák előtt elhaladó gépkocsi műszaki érvényességét, de megbuknak a lejárt zöldkártyával, vagy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül utazók is.

A totális ellenőrzésből azonban lehet, hogy nem lesz semmi: a 15-17 milliárd forintra becsült fejlesztésre ugyanis a kormány még nem adta áldását. A forrás az idei büdzsében megvan ugyan, de ennyi pénz erre a célra 2009-ben már nem lesz, ami azt jelenti: az NKH-nak a mindent látó rendszer szállítóival még idén szerződnie kellene, ami csak úgy lehetséges, ha a beszerzésre és a hálózatot 10 éves üzemeltetésére egyszerűsített közbeszerzést írnak ki.

informatikai KKEER NKH közutak
Kapcsolódó cikkek