Közélet

"A jobboldali médiumok zászlajukra tűzték a cigánybűnözés kifejezést"

Az újkorcsoport nevű civil szervezet szerint a média a felelős azért, hogy az éppen két évvel ezelőtt történt olaszliszkai bűncselekményből etnikai probléma keletkezett.

Kaderják Dániel, a szervezet elnöke "Gyorsjelentés Olaszliszkáról" címmel készített tanulmánya - amelyet szerda délelőtt ismertetett a budapesti Ombudsmani Hivatal épülete előtt - rámutat: a még 2006. október 15-én történt bűnesetet követő hetekben valamennyi médium romaügyként beszélt az esetről, a készített beszámolók elfogultak voltak, miközben az esemény hátterét nem tárták fel – tudósít a Népszava az MTI nyomán.

Az összegzés megjegyzi, a legnagyobb közfelháborodást kiváltó esetről a politikusok sem küzdötték le előítéleteiket. Az olaszliszkai bűneset médiareprezentációja adott alapot arra, hogy a jobboldali médiumok mintegy legitim módon a társadalmi közhangulatra reflektálva zászlajukra tűzték a "cigánybűnözés" kifejezését, és a konkrét bűneset során a létező összes sztereotípiát és általánosítást felvonultatták - olvasható az összegzésben.

Az újkorcsoport a jelentésben aláhúzza: az eset óta a romákat erőszakos, agresszív csoportként mutatják be, és hivatkozási alapul szolgáltatják egy esetleges, romák által elkövetett bűncselekmény során.

A szervezet a két évvel ezelőtti bűncselekményről készült "gyorsjelentését", amely a "lincselésként" emlegetett bűnesetet követő hetek médiaelemzését tartalmazza, át kívánta adni a kisebbségi ombudsmannak, de azt az Ombudsmani Hivatal munkatársa vette át. Kállai Ernő az MTI-nek úgy fogalmazott: nem világos számára, hogy a médiajelentést miért hozzá címezték, ugyanis már számtalanszor megfogalmazta az esetről alkotott véleményét, így a jelentést a politikusoknak illetve a média illetékeseinek kellett volna elsősorban címeznie a szervezetnek.

"Feltételezzük azonban, hogy az újonnan megalakult csoportot a jó szándék vezérli és nem csupán az önreklámozás eszközeként használják fel a két évvel ezelőtti tragikus eseményeket" - fogalmazott az ombudsman, megjegyezve, amennyiben valóban a téma fontossága iránti elköteleződés vezetné őket, akkor - ha arra méltóak - lehetőségük lett volna belépni civil partnereink közé, így azonban úgy tűnik, hogy csak önmagukra akarják felhívni a figyelmet akciójukkal.

cigány média bűnözés tanulmány olaszliszka
Kapcsolódó cikkek