Közélet

Botrány Párizsban: kifütyülték a Marseillaise-t

Botrány Franciaországban: tegnap este a párizsi Stade de France-ban a Franciaország-Tunézia mérkőzés előtt a nézők kifütyülték a francia himnuszt. Nem kicsit, nagyon.

Thierry Henry csapatkapitány a megelőző napon még viccelődve mondta, hogy a franciák „idegenben” játszott meccsre készülhetnek Tunézia ellen. És valóban: a nézőtér tele volt a külvárosban élő, észak-afrikai származású szurkolókkal. A rendezők is előrelátóak voltak, így egy ifjú, tunéziai származású hölgyet kértek fel, hogy a mérkőzés előtt elénekelje a himnuszokat.

Azonban amint felhangzott a Marseillaise, a szinte telt házas nézőtér fütyülni kezdett – mintha az ellenfél csapatának jogtalan tizenegyest ítéltek volna, idézi fel a Süddeutsche Zeitung. A közönség olyan hangosan fütyült, hogy a himnuszt nem lehetett hallani.

Korábban már kétszer is sor került hasonló esetekre, az Algéria és a Marokkó elleni focimeccseken. Pedig a francia válogatott játékosai között is szinte csak bevándorlók gyermekei játszanak. 

Nicolas Sarkozy, a pénzügyi válság és az EU soros elnökség közepette otthon, a TV-n követte a meccset. Amikor az incidens megtörtént azonnal behívatta a francia futballszövetkezet elnökét az Elysée palotába, ahol Jean-Pierre Escalettes-nek „szokatlanul éles hangú figyelmeztetést” kellett végighallgatnia.

A hivatalnokok már korábban is gondolkoztak megoldáson, most azonban végleges: ha még egyszer meggyalázzák a himnuszt, a meccset azonnal lefújják és a következő mérkőzést üres nézőtér előtt játsszák. A sportminisztérium államtitkára felvetette, Magreb-államok elleni mérkőzéseket többet ne játsszanak Párizsban.

A bevándorlók leszármazottjai a mai napig másodrangú állampolgároknak érzik magukat. Így még arra is sor kerülhet, hogy amikor Luc Besson a hátrányos fiatalok szubkultúrájáról forgatna filmet (From Paris with Love), akkor megtámadják a szettet és felégetik az autókat – mire elmarad a forgatás.

Henry magreb Tunézia Franciaország
Kapcsolódó cikkek