Közélet

Egyenek kengurut a klímaváltozás ellen!

Egy a kormányzat számára bemutatott kutatás szerint az ausztráloknak marha helyett kenguru húst kellene enniük. A tömegével tartott marhák ugyanis metánt termelnek, szemben a kengurukkal.

Az érdekes javaslat szerint az ausztrálok marha fogyasztási kedvét le lehetne törni, ha bevezetnék a marhák által kibocsátott gáz utáni kvótavásárlást. Ha a gazdáknak fizetniük kellene a gáz után, amellyel az állataik az ózonréteget rombolják, valószínűleg kiszállnának a szektorból és áttérnének a kenguru tartásra – idézi Ross Garnaut professzor elméletét az AFP.

A tudós hozzáteszi: Ausztrália  60 ezer éves történetének nagy részében a lakosok kizárólag kenguru húst fogyasztottak. Garnaut hatástanulmányt is készített a változásokról: véleménye szerint ha az országban található marhák és birkák számát együttesen 40 millió példánnyal csökkentenék, akkor a kenguruk számát a mostani 34-ről 240 millióra emelhetnék 2020-ig.

Ahogy a "marha emissziós" kiadások növekednének, úgy válna aránylag egyre olcsóbb a kenguru hús. Garnaut szerint a marhák és a birkák felelősek a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gáz kibocsátás 67 százalékáért.

Bár a kenguru védett állat, minden évben több ezer példányt mészárolnak le Ausztráliában és húsuk jelenleg is népszerű az egészségtudatos ausztrálok körében.

marha Ausztrália birka kenguru hús
Kapcsolódó cikkek